Malesef Bu ülke aydınlanmayı yanlış anladı.
2025 30. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2025 17:37
Cemil meriç hayatını sigaya çekmekle başlıyor, yolculuğu ve sığınağı kitaplar kimi zaman onlara ses veriyor kimi zaman saygı duyuyor sonra kendi çıkıyor sahneye, ve onun hakikatleri duyurma çabası önce aydınlanmakla başlıyor mesele daha sonra aydınlatmakla. Batı aydınını eserleriyle tanımıştı ortaya konulan mahsül onların kimlikleri ve savundukları düşüncelerdi onlara karşı tecessüsle gelen kimi zaman hayranlık kimi zaman tekzip halleri Doğu, batı, sağ ,sol ,düşünce,hürriyet, Tanzimat ve sonrası cumhuriyet aydınları gibi birçok kimlik adı altında okumanın verdiği ilham ve irfanla yoğrulmuş olup kendine yaptığı uyanışla kelamını kalemine aksettirip okuyanı uyandırıyor. Birçok bilmediğim kelime ve bilmediğim batı aydını yazardan bahsediyor Allah’ı bulmamış aydın hangi aydınlığa ulaşır orası muamma… Okumak okumak okumak erken yaşta kör ama okumaya kör kalmayan yazar eserde bundan çok bahsediyor ve batının ilmiyle geleni,gözü kapalı kabul eden doğu insanını okumaya teşvik ediyor ve “Kitap zekayı kitaplaştırır sözünü aksediyor”. Batı , ondan etkilenen ve etkilenmek zorunda kalınan hal Osmanlının ve Avrupalılaşma sevdası … bütün zerrelerimize kadar etkilenme ve Kelimelerimize dahi müdahalesi …. Son olarak Kurtuluş islam onu hal ve diline taşıyan onu haykırmaktan korkmayan vazifedar mukaddes yolcular batının da doğunun da aydını ve müdafaası onlar… Kitabın son kısmı kanaviçe diye geçip bilmediğim kelime ve kişiler hakkında bir aydınlatma aracı, özetle konular bir o kadar karmaşık bir o kadar açık, bir bütün aramak belkide yanlış tekrar okunması gereken bir kitap olarak rafa kaldırıyorum. Tavsiye edilir diyorum. Bu Ülke Cemil Meriç
Duygu ve Düşünce
Bu ÜlkeCemil Meriç · İletişim Yayınları · 202425,3bin okunma