Kadınlıktan Beklentiler
2025 17. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2025 00:00
Sırça Fanus’u okurken kendinizi baş kahramanın yerine koymuş olarak bulabilirsiniz. Aynı zamanda roman otobiyografik ögeler içerdiği için Sylvia Plath’e de bir empati ve sempati besliyorsunuz. Özellikle kadınsanız ve toplumun kadınlığa olan bakışından muzdarip biriyseniz bazı yerlerde kitap çok canınızı sıkabilir. Kitap boyunca Esther’in bir fanusun içinde gibi beklentiler ve hayaller arasında sıkışmışlığının nasıl bir bunalıma dönüştüğünü okuyoruz. Kadınların üzerine yüklenen roller, evlilik, annelik, başarı, itaat gibi şeylere yetişemeyen karakterin bunların altında ezilmişliğini seyrediyoruz sanki. Sırça Fanus’ta hüznü tetikleyen şey okuduklarımızın aslında yazarın da adım adım ölümüne giden yol olduğunu anlamak oluyor. Yazarın hayat öyküsüne baktığımızda anlıyoruz ki kendi depresyonunu ve atmak istediği çığlıkları tüm çıplaklığıyla bu kitapta okuyucuya sunmuş. Kitabın kapağında da yer alan ve yazara ait olan “Sadece içimde susmak istemeyen bir ses olduğu için yazıyorum.” cümlesi bunun en açık kanıtıdır.
Sırça FanusSylvia Plath · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201917,1bin okunma