"İrade duygusal bir güçtür ve onun üzerinde etkili olmak isteyen her fikir tutkuya bürünmek zorundadır." Jules Payot /İrade Terbiyesi/Koridor Yayıncılık
İkinci okuduğum değerli bir irade terbiyesi. Aslında Dr. Ethem Bakar'ın yazdığı İrade Terbiyesi'ni okumayı da çok istiyorum.
Bu iki kitaptan bahsetmişken edebiyat dünyasında doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de sizinle paylaşmak istiyorum:
Jules Payot’nun eseri “Cemil Meriç’in tavsiyesi” mottosuyla tekrar tekrar basılmıştır. Oysa Meriç’in tavsiyesi gayet açıktır; o, Payot’nun değil Dr. Ethem Bakar’ın İrade Terbiyesi’ni önermiştir. Sözün orijinali şöyledir:
“Kaderimi tayin eden bir başka kitap da İbrahim Ethem’in Terbiye-i İradesi başlıklı eseridir. Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim.” Cemil Meriç
İnşallah bu kitabı da okumak kısmet olur.
Gelelim Payot'un kitabına; öncelikle kitap oldukça öğretici ve yönlendirici .Kitapta bilhassa gençlere ve zihnini kullanarak çalışanlara hitap eden Fransız profesör kendi hayatından aktardığı örnekleri ve başka düşünürlerin tespitlerini de kullanarak insanın irade zayıflığıyla nasıl mücadele etmesi gerektiğini anlatıyor.
İlk yayın tarihi 1895 olan, üzerinden 100 yıldan fazla süre geçmis olmasına rağmen bu kitabın %70'i günümüze uygulanabilir. Kitapda yazar genellikle üniversite öğrencilerine seslenmiş onların üzerindeki tembelliği nasıl atması gerektiğini anlatmıştır.
Ali Fuat Başgil ''Gençlerle Baş Başa'' adlı eserinde bu kitabı 18-20'li yaşlarında okumamasını bir kayıp olarak gördüğünü belirmiştir.
ingilizce çevirinin alt başlığı: The Theory and Pratise Of Self-Culture burada self-culture kavramindan kasit; kişinin kendi yeteneklerini veya kapasitesini yine kendi çabalarıyla geliştirmesi.
isteksizlik, cesaret kırıcı teoriler, mücadele edilecek düşmanlardan, arkadaş çevresi, cinsel dürtü ve şehvet, irade terbiyesinde tefekkürün önemi gibi bir çok konuyla ilgili yorumlar okuyacağimiz bu kitap kütüphanelerimizde olmali.
"Zahmetsiz keyif yoktur, her mutluluk biraz çaba
gerektirir."
Kitaplarla ve sevgiyle kalin.