2025 27. kitabı
Gölbaşı'nda ya da Beyoğlu'da kısa süre de olsa çalışırken hissettiğim şipşak duyguların, ayaküstü sohbetlerin, vedalaşmaların, selamlamaların ve gözlemlemelerin eşiğine bir uğradım bu kitapla. Elime faraş aldığım, arka daracık mutfaktan nugget menü çıkardığım ve bulaşık yıkadığım, boşken bir şeyler atıştırdığım ve sabah henüz kimse yokken ufak sohbet ettiğim neredeyse tek porsiyonlukmuş gibi gelen arkadaşlıklar edindiğim bu vakitler hareket hâlindeymişim gibi düşündürdükçe hareketi kutsuyorum, ama bu hatırlama sömürülsem bile beni büyütmüş, sömürülmesem de büyütmüş, sömürülmeyi hiç hesaba katma, sevmesen bile ayakta kalmışsın, öyle ya da böyle, bunun övülecek bir tarafı yoksa bile bahsedeceğim. Birçok insana öyle ya da böyle dokunulmuş, arkada hiç fark ettirmeden kulaklara my heart is stereo çalınmış, birilerinin bal ile anısı dinlenilmiş ve 101de ayaküstü akıl verilmiş, şu an bütün bunlar ancak hatırlamaya çalışınca neredeyse örümcek ağı gibi kök salmış beynimden damıtılırcasına gelen hatıralar, durduk yere gelmezdi mesela zorlamasaydım, getirdin de ne oldu hoca hoca diyenlere, başın göğe erdi mi diyenlere cevabım şudur: Bütün dünya bir sahneyse o perdede başım göğe ermese bile hatırlayacak kadar oynamışım ve büyümüşüm. Iowa; Amerika Birleşik Devletleri'nin Orta Batı bölgesinde bulunan bir eyalettir. Minnesota, Wisconsin, Illinois, Nebraska, South Dakota ve Missouri ile komşudur. Iowa'nın başkenti Des Moines'dur ve en büyük şehri ise Cedar Rapids'tir. Iowa, genellikle verimli tarım arazileri ve büyük hayvancılık sektörü ile tanınır. Şehrin ismi Kore şehri gibi geldiği için ilgimi çekmişti, hikayede bahsediliyor. Max Weber'in Protestan Ahlakı; Max Weber temel olarak kapitalizmin gelişimini Protestan ahlakının yaygınlaşmasına bağlamaktadır. "Ne oldu da geleneksel toplumdan modern topluma geçildi?" sorusuyla kapitalizmin dinamiklerine açıklama getirmeye çalışmaktadır. latte papa ; çocuklarına bakmak için ebeveyn ixmi alan ve genellikle kafelerde görüldükleri için "latte papa" lakabıyla anılan babalardır. Ringo tuhon, busang tuhon; çok çalıştığı için bayılarak hastanede serum almak durumunda kalan veya yaralansa dahi işine devam eden kişilerin mücadeleci ruha sahip olduğunu ifade eden kelimeler. Erich Fromm'un Sahip Olmak ya da Olmak eseri; Eğer insan yalnızca "sahip olduğu" şeylerden ibaretse, onları yitirdiğinde, kendini de yitirecek, kim olduğunu bilemeyecektir. Böylece yaşamı yanlış kurmanın sonucunda ortaya yenilmiş, moralsiz, yıkık ve acınacak bir insan çıkar. DNR kitabı bu açıklamayla tanıtıyor, bu açıklamayı da bu şirketi de boykota devam, halbuki fight club'ta ne diyor: sahip oldukların sonunda sana sahip oluyor. Kitap muhtemelen bunu anlatıyor. O yüzden rasyonel gebeliğimin bu haftasında zincirleme olarak buna denk gelmek rayları oturttu bir daha. Doğumdan sonra ortaya canlı bir şey çıksın diye yine uyumlu love in the time of socialism dinletiyorum bebişe. Müşkülpesent; güç beğenen, güçbeğenir, titiz. Başak burçları böyledir desem belki hoşunuza giderdi ama sikko astrolojik yorumlarla karnınızı doyurmayın, zaten zihniniz de doymuyor. Officetel; ofis ve otel kelimelerinin birleşimi olup, hem çalışmayı hem de içinde yaşamayı kolaylaştıran kısmen müstakil bina. Müstakilden kasıt ofis ya da otel gibi kullanılabilen, yaşatabilen, kendi ofisinde ya da otelinde, güneş , kum, deniz ya da kültür ya da kış turizminle ilgili gruplar ya da münferit yurdumuza gelen, yani yeri gelince ingilizcesiyle alaka toplayacak bina işte yav. Nikos Kazancakis'ten Zorba; kitapta sıkça söz edilen özgürlüğü kendi biçiminde yaşamak için bir yöntem icra eden hikaye. Kent Haruf'tan Sonbaharın Ruhları; yaşlılığın yalnızlığı, kimsesizliği ve bunlar etrafında bir erkek ve kadın arasında başlayan şefkat dolu aşkın resmini çizen bir roman olduğu anlatılıyor kitapta.
Hyunam-Dong KitabeviHwang Bo-reum · Athica Yayınları · 202415,1bin okunma