Puan vermedi·599 syf.····Okunma: 09 Ağustos 2025 16:53 Doğaya karşı bir yenilgi, insan doğasının çaresizliği…
Herman Melville ile derinlere yelken açıyoruz. Hepimizin okumadan önce de az çok hakkında fikir sahibi olduğu bu eser, hâlâ nasıl popülerliğini koruyor?
Belki de cevap, balinanın kendisinde değil; onun simgelediği insani ama yıkıcı duyguda saklıdır: Hırs. Moby Dick, bu hırsın sonuçlarını gözler önüne sererek, okurun kendinden bir parça bulmasına olanak tanır.
“Geri dönmek için geç değil,” der mürettebat kaptana. “Moby Dick bizi takip etmiyor. Sizsiniz deli gibi onun peşine düşen.” Ama Ahab, saplantılı intikamın rüzgârına kapılmıştır. Ne gemisinin, ne de ruhunun Moby Dick’in lanetiyle sulara gömüleceğini fark eder.
Okuduğum versiyon, giriş ve gelişme bölümlerinde mitolojik ve anatomik detaylarla olay örgüsünü geri plana atmıştı. Bu nedenle elimde bekleyen bir kitap oldu. Ancak bütün bu yavaş ilerleyiş, son bölümdeki çarpıcı ve insani dokunuşla birleşince, okurun zihninde uzun süre yankılanacak bir final ortaya çıktı.