Deha mıydı sınırları aşan yoksa delilik mi?
2025 22. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2025 17:55
Herkese merhaba, bugün halihazırda sıcak sıcak bitirdiğim yine bir Hakan Günday kitabının incelemesi ile karşınızdayım. Yazarımız, kitabın kapağındaki "deha ile delilik arasında seyreden bir hayat" cümlesi ile zaten kitabın içeriğini çok net özetlemiş. Kitabı baştan sona anlatıp kimsenin okuma hevesini kırmak istemediğimden, sadece beni etkileyen kısımlardan bahsedip yazımı sonlandıracağım. İlk olarak kitabı okurken sanki iki farklı insanı okudum gibi hissettim. Hangisi gerçekti? Ya da gerçek olan neydi? Kafamda onlarca soru işareti ile kitabı bitirmiş bulundum. Mühim değildi çünkü Günday zaten bunu istemişti. Ya da sadece öylesine yazmıştı. Bir derinlik katmak istemeden aslında ince ince işlemişti. Tabi kendisi açıklamadan asla bilemeyeceğiz. Cümlelerimi toparlamak her geçen kelimede daha çok zorlaştığından incelememi bitirmek en doğrusu olacak. Sadece bu evrende hiç olmadığım kadar Gazâ özlemi çektiğimi söylemeliyim. Hatta son kısımda Asil'i ya da Adil'i linçleyenlerden biri de Gazâ gibi hissettim. Tuhaf bir şekilde iki karakterin aynı evrende yaşadığına eminim. Birbirlerini bulsalardı nasıl olurdu diye düşünmeden edemiyorum. Gazâ'nın Cuma'sı, Asil'in ise Yahya'sı... Her neyse... Kitap genel bir Günday klasiğiydi. Bitirdikten sonra beni yarım saat duvarla baş başa bıraktı. Kendimi sorgulamamı ve düşünmemi sağladığı için Günday'ın kitapları bende çok ayrı. Zaten bu yüzden neredeyse bütün incelemelerim onun kitapları ile ilgili. Sağlıcakla kalın
AzilHakan Günday · Doğan Kitap · 202411,3bin okunma