2025 69. kitabı
Eser çok ama çok kapsamlı diyebilirim. Okurken büyük bir keyif aldığımı da belirtmeliyim. Hem konu (sovyet yönetimi) hakkında yeni bilgiler edindim hemde !bilgi sahibi olduğumu zannettiğim alanlar hakkında! yeni fikirler ve bakış açıları ile bilgilerimi revize ettim. Sultangaliyev'in babasının ailesi fakir iken annesinin ailesi ise oldukça zenginmiş. Bu iki aile arasındaki (sosyal, kültürel, ekonomik farklar) her ne derseniz artık nedeniyle adaletsizlik kavramı ile çok erken yaşta tanışmış. Ve ömrü boyunca özünde bu kavram ile mücadele etmiş. Bu sebeplerden ötürü öğretmen olarak başladığı kariyerine siyasete atılarak devam etmiş önce devrimci sonra ise muhalif devrimci olmuş. Bolşevik devrimi için ciddi mücadeleler vermiş. Lenin'in gözüne girmeyi başarmış lakin "Moskovada insanlar çikolata yiyorken Başkurdistanda insanlar açlıktan ölüyor" şeklindeki eleştirileri ve Sosyalist Turan Cumhuriyetler Birliği şeklindeki yeni bir devlet yapılanması hayali gibi sebepler nedeniyle stalin (denilen gürcü hıyarı) tarafından öldürtülmüştür. Sultangaliyev'in ifadelerinden milliyetçi biri olmadığını lakin milletini sevdiğini; milleti ve ona ait olan değerler için ölebileceğini anlayabiliyoruz. (stalin hıyartosu tarafından öldürülmesinin alt sebeplerine bakarsanız ne demek istediğimi anlayabilirsiniz). Dipnot: Eserde yer alan belki de en çarpıcı kısım ise (MUHTEŞEM sovyet yönetimi!!! ;))) altındaki insanların ve ailelerin aç oldukları zaman çekildileri fotoğraflarıdır. Kemiklerini rahatlıkla sayabilirsiniz arkadaşlar!!! (Yaaaa morukkkk SOSYALİZM TEORİDE ÇOK İYİ AMA PRATİKTE OLMADI diyen lavuklara duyurulur.)
SultangaliyevHalit Kakınç · İmge Kitabevi · 201117 okunma