···Okunma: 12 Ağustos 2025 20:04 Jack London, yabancı yazarlar arasında en sevdiğim ilk üç isimden biridir. Onun kalemi hem akıcı hem de doyurucudur; özellikle de hayata dair acı gerçekleri, edebiyatın güçlü diliyle gözler önüne sermesi, onu benim için değerli kılar. Bir Dilim Biftek kitabında yer alan iki kısa öykü de bu açıdan son derece etkileyiciydi.
1-Bir Dilim Biftek
Bu hikâyede gençliğinde şanı duyulmuş, ringlerde adını duyurmuş güçlü bir boksör olan Tom King’in artık yaşlanmaya başlamasıyla yüzleşiyoruz. Karşısında genç, dinç ve enerjik bir rakip vardır. Genç boksör ringe şöhret için çıkarken, Tom’un amacı sadece karnını doyurmak, geçim derdini gidermektir. Tom tecrübelidir, her hareketi ustacadır; fakat gençliğin getirdiği hız, kuvvet ve dayanıklılık karşısında işi zordur. Bu mücadele bize, hayatın en sert gerçeklerinden birini hatırlatır: Tecrübe, her zaman gücün yerini tutmaz.
2-Meksikalı
Bu öyküde ise yoksul bir işçi ailesinin oğlu olan Rivera ile tanışırız. Karşısında hem fiziksel olarak ondan üstün hem de fazlasıyla kibirli, rakibini küçümseyen bir dövüşçü vardır. Rivera, bu maça yalnızca kendisi için değil; ezilen halkını temsil etmek için çıkar. İnancını, kararlılığını ve soğukkanlılığını da bu bilinçten alır. Onun ringde attığı her yumruk, bir bireyin değil, bir halkın onur mücadelesidir.
Jack London, bu iki öyküde de ringi yalnızca bir spor sahnesi olarak değil, hayatın kendisine açılan bir metafor olarak kullanır.