Hayat, çoğu zaman sıradan görünen anların içinde saklar en derin anlamlarını. Ed Kennedy, yirmi yaşında, geleceğe dair net bir planı olmayan, kendi hayatında bile figüran gibi hisseden bir gençtir. Ama bir gün, tesadüf gibi görünen bir olay, onun yaşamını tamamen değiştirir. Banka soygunu sırasında, soyguncuyu durduran Ed’in kapısına bir iskambil kartı gelir. Bu sadece bir oyun değil, hayatın ona verdiği bir görevdir.
Karttaki adresler, Ed’i hiç tanımadığı insanların hayatına götürür. Her adreste başka bir hikâye, başka bir acı, başka bir umut vardır. Bir kadının yalnızlığı, bir çocuğun çaresizliği, bir adamın sessiz çığlığı… Ed, sadece adreslere gitmiyor; insanların kalplerine dokunuyor, yaralarını fark ediyor, bazen sessizce yanlarında duruyor, bazen hayatlarına fırtına gibi giriyor.
Her yeni görevde, kendi içindeki potansiyeli ve gücü keşfediyor. Çünkü bazen başkasına yardım ederken, aslında kendi hayatına yön verirsin. Ed, sıradanlığın maskesini çıkarıp kendi içindeki kahramanı buluyor. Hikâye ilerledikçe anlıyoruz ki: Sıradan diye bir şey yok. Her insan, bir başkasının hayatında mucize olabilir.
Zusak, dili ustaca kullanarak okuyucuyu hem duygulandırıyor hem düşündürüyor. Ed’in yaşadığı dönüşüm, bize şu gerçeği hatırlatıyor: Yaşam, sana büyük işaretler göndermeyebilir; bazen sadece bir kart, bir adres, bir bakış… Ve bu küçük görünen şeyler, hayatının yönünü değiştirebilir.
Ve final… Ed’in karşısına çıkan gerçek, hem şaşırtıcı hem de derin. Çünkü asıl hikâye, hep başından beri onunla ilgiliydi. Bu yolculuk, başkalarına yardım etme bahanesiyle kendi varlığını, değerini ve anlamını bulma yolculuğuydu.