Irvin D. Yalom Merhaba, kitabı bitirmiş olmanın verdiği sevinçle ufak bir değerlendirme yazmak istedim (Çocuklardan önce bir gecede böyle kitapları okuyup bitiren Tuğba'nın gözleri yaşlı )
Alıntılar:
* Niceleri kendi zincirlerini çözemezler de, dostlarının azatçısıdırlar.
* Sırf bakmayı ihmal ettiği için yaşamında neler kaçırdığını düşündü. Yoksa bakmış da görememiş miydi?
* Bir düşünürün sorması gereken asıl soru nedir biliyor musunuz? Asıl soru şudur: Hakikatin ne kadarına dayanabilirim?
* Size düşen ödev kendinizi kabullenmenizdir, benim sizi kabullenmemin yollarını aramak değil.
* Eğer kimse sizi dinlemiyorsa, bağırmak en doğal şeydir!
* İnsan dostunu, düşmanından daha zor affediyor.
* Yazgını sev!
* İdeal evlilik ilişkisi, her iki insanın da yaşamını sürdürmesi için bu ilişkiye muhtaç olmadığı zaman kurulandır. Biriyle ilişki kurabilmen için önce kendinle ilişki kurabilmelisin. Eğer kendi yalnızlığımızı kucaklayamazsak, inzivaya karşı kalkan olarak başka birini kullanırız.
Yazarın kalemi, dili, üslubu güzel ve akıcıydı. Kalın bir roman olmasına rağmen karakter sayısının azlığı konunun bağlamından kopmadan uzun soluklu bir okumaya fırsat verdi. Karakterlerin gerçek hayattan birer insan olarak kurgusal bir metinde yer alması da etkileyiciydi. Bir doktor ve bir düşünürün dertlerine derman olabilmek için karşılıklı konuşması, birbirlerine başlarda şüpheyle yaklaşıp daha sonra aralarında kurdukları görünmez bağ ve nihayetinde herşeyin ortaya dökülüp, maskelerin düşmesi, itiraflar ve kişisel değisim. Zaman zaman kendi terapi sürecimle bağ kurup derin düşüncelere daldığım anlar oldu. Bilhassa bir insana verilen değer, sevgi, kopmaz olarak düşünülen bir bağın aslında bir illüzyondan ibaret olduğu daha doğrusu meselenin senin o insanı gözünde hizaladığın yerle ilgili olduğu gerçeğinin çarpıcı bir şekilde ifade edilmesi beni de alıp eskilere götürdü. Kurtulduğum bağlar, bağımlılıklar, döktüğüm gözyaşlarının nihayetinde yaşadığım o büyük dönüşümü tekrardan farkedip iyi ki diyebildim roman bittiğinde. İyi ki değişmeyi tercih ettim, ve yeni Tuğba'ya merhaba dedim, yazgımı seçmedim lakin sevdim