2025 5. kitabı
Angel Dayı, iki bölümden oluşan ve Panait Istrati’nin insanın acı, kader ve özgürlük arayışını işlediği etkileyici bir eser. İlk bölümde dört kardeşin ikincisi olan Angel’in trajik yaşamı anlatılıyor. Çalışkan olmasına rağmen tembel bir eşle evli olan Angel, peş peşe çocuklarını kaybeder; bu acılar onu hayata küstürür ve sonunda alkole sürükler. Ölüm döşeğinde, yanında yeğeni Adrien vardır; ona hem yaşam hikâyesini hem de tanıdığı ilginç insanları anlatır. Bu sohbetlerde adı geçenlerden biri de haydut Kozma ve onun oğlu Jeremi’dir. İkinci bölüm, Angel’in sözünü ettiği bu hikâyeyi detaylandırır: Kozma’nın kanun tanımaz yaşamı, özgürlük tutkusu ve oğlu Jeremi ile karmaşık ilişkisi üzerinden sadakat, ihanet ve insan doğasının çelişkileri sorgulanır. İki bölüm, olay örgüsü açısından ayrı olsa da Angel’in anlatımı sayesinde tematik bir bütünlük taşır; eser hem bireysel trajediler hem de özgürlük uğruna verilen bedeller üzerinden derin bir insanlık portresi sunar. Kitabın ilk bölümünü zevkle okudum; karakterlerin duyguları, olayların ilerleyişi beni içine çekti. Ancak ikinci bölümde, hikâyenin aniden başka bir konuya geçmesi başta beni şaşırttı, hatta biraz bocaladım. Yine de, iki bölümün birlikte oluşturduğu bütünlük ve anlattığı güçlü temalar sayesinde eseri genel olarak beğendim ve tavsiye ederim.
Angel DayıPanait Istrati · Funda Yayınları · 2005766 okunma