Angel Dayı

Panait Istrati

2025 5. kitabı
Angel Dayı, iki bölümden oluşan ve Panait Istrati’nin insanın acı, kader ve özgürlük arayışını işlediği etkileyici bir eser. İlk bölümde dört kardeşin ikincisi olan Angel’in trajik yaşamı anlatılıyor. Çalışkan olmasına rağmen tembel bir eşle evli olan Angel, peş peşe çocuklarını kaybeder; bu acılar onu hayata küstürür ve sonunda alkole sürükler. Ölüm döşeğinde, yanında yeğeni Adrien vardır; ona hem yaşam hikâyesini hem de tanıdığı ilginç insanları anlatır. Bu sohbetlerde adı geçenlerden biri de haydut Kozma ve onun oğlu Jeremi’dir. İkinci bölüm, Angel’in sözünü ettiği bu hikâyeyi detaylandırır: Kozma’nın kanun tanımaz yaşamı, özgürlük tutkusu ve oğlu Jeremi ile karmaşık ilişkisi üzerinden sadakat, ihanet ve insan doğasının çelişkileri sorgulanır. İki bölüm, olay örgüsü açısından ayrı olsa da Angel’in anlatımı sayesinde tematik bir bütünlük taşır; eser hem bireysel trajediler hem de özgürlük uğruna verilen bedeller üzerinden derin bir insanlık portresi sunar. Kitabın ilk bölümünü zevkle okudum; karakterlerin duyguları, olayların ilerleyişi beni içine çekti. Ancak ikinci bölümde, hikâyenin aniden başka bir konuya geçmesi başta beni şaşırttı, hatta biraz bocaladım. Yine de, iki bölümün birlikte oluşturduğu bütünlük ve anlattığı güçlü temalar sayesinde eseri genel olarak beğendim ve tavsiye ederim.
Angel DayıPanait Istrati · Funda Yayınları · 2005766 okunma
Bence bütün kapıları yalnız sevgi açabilir..
2021 140. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2021 17:32
Panait Istrati'in okuduğum kitaplarında vermek istediği mesaj hep aynıydı. Zenginliğimiz, ırkımız, cinsiyetimiz, hepsinden sıyrıldığımızda aslında nasıl aynı "insanlar" olduğumuzu anlatıyor. Bir haydut, bir tüccar, bir rahip, bir fahişe.. Aslında içimizde nasıl iyilik olduğu gibi bir yerinde de o kötülüğün parladığını; nasıl bir yardımsever olurken aynı zaman da nasıl bir gaddar olabildiğimizi gösteriyor. Böyle olmamızım sebebi bazen talihin, bazen de hatalarımızdır. İşte bu yüzden insanız.. Bol bol özeleştiri yapabileceğiniz bir kitap.
Angel DayıPanait Istrati · Varlık Yayınları · 1967766 okunma
2015 37. kitabı
İstanbul ve Ankara nın tüm kitap evlerini taradım bu kitabı bulamadım. Aldığım cevap hep aynıydı." baskısı yok". Sonunda internet den buldum , satın aldım ve okudum. İki ayrı kahramanın hikayesi birbiriyle ilintili bir tarz da kaleme almış yazar..Biri Angel Dayı diğeri Kozma..Yine ilginç fikir ve görüşlerin, iddialı düşünlerin uçuştuğu , yine yoksulluğun, yine insan ilişkilerinin ilginç yaklaşımları... Tam bir Israti klasiği. Israti yi okumak isteyenlere bu kitaba öncelik vermelerini öneririm... Ben zevk ve beğeniyle okudum. Beğeneceğinize eminim... İyi okumalar dileğimle....
Angel DayıPanait Istrati · Adam Yayınları · 2003766 okunma
2022 439. kitabı
#panaitistrati okudukça kaleminden, anlatımından daha çok keyif almaya başladığım bir yazar haline geldi benim için. #angeldayı yazardan okuduğum üçüncü kitap ve asla son olmayacak. Eski #romanya ’nın duruşu, görünüşü bir tabloya konulacak güzellikte olan dekoru içinde geçen bu kitapta yaşama coşkuyla bağlı olan iki dev adamın korkunç sonları anlatılıyor. Angel Dayı ve #kozma kolay kolay unutamayacağınız garip ve şaşırtıcı karakterler. #panaitistratikitap larında kendi yaşam öyküsünden çokça beslenen hatta bazen #otobiyografik bazen de otobiyografiye yakın kitaplar yazan bir yazar. Angel Dayı’yı okurken de onun yaşamından izler görmek mümkün. Annesiyle birlikte yaşayan Adrian karşılıyor bizi kitapta. Annesi onu Angel Dayı’yı çağırması için görevlendiriyor. Adrian Angel Dayı’nın evine giderken biz de dayıyı yakından tanıyoruz. Onun hazin ve talihsizliklerle dolu hayatını hayretler içinde okuyoruz. Zoitza annenin amacı #paskalyabayramı bahanesiyle küs olan iki kardeşi Dimi ve Angel’i barıştırmak. Angel kendi sefil hayatı içinde #günübirlik yaşayan bir #meyhaneci . Bu sefaleti okurken her hücrenizde hissedeceksiniz. Angel Dayı Adrian’ın teklifini kabul edecek mi? Kardeşiyle barışacak mı? Onu elbette söylemeyeceğim. Bu kitabı okumanız için en önemli sebep ise şu; başta bahsettiğim korkunç sona varan yolda yaşanan serüvenler oldukça #ilginç ve #sürükleyici . Yazarın #dramatik çocukluğundan miras kalan #karamsarbakışaçısı, zevkin peşinde sağ duyusunu kaybederek koşarken hayatın iplerini elinden kaçıran #meczup karakterleri, ama bir taraftan da iyilik, yardımseverlik, doğru bildiğinden şaşmama gibi pozitif öğeler yine ön planda yerlerini almışlar. Angel Dayı tertemiz, inançlı, çalışkan, düzgün bir adamken nasıl olacak da ayyaş, aksi, dinsiz, asık suratlı bir adam
İnceleme
2024 18. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2024 22:42
Birbiriyle bağlantılı gibi görünen iki ayrı öykünün ilki olan Angel Dayı'da her şeyini kaybetmiş yaşlı bir bilgenin, ölüm döşediğindeyken yeğenine anlatacağı hayat hikâyesini okuyacaksınız. İkinci öyküye ismini veren "Kozma" ise bir haydut çetesinin başı olan adamın başından geçenler oğlu Jeremi tarafından anlatılacaktır. Her iki hikâyede iyilik ve dürüstlük üzere yola çıkmış insanların hayatta çekmediği eziyet kalmadığı, yıkıma uğradığı ve başlarına gelen sorunların müsebbibinin Tanrı'ya olan isyanla sonlandığını görürüz. Kahramanlar arka perdeden kaderi ve imtihanı sorgulayacaklardır. Bu arada Panait Istrati'nin Türk normuna ve şehrine olan gözlemini görmek sevindirdi. Yazarın daha önce Baragan'ın Dikenleri ve Mihail isimli kitaplarını okuyup çok beğenmiştim. Özellikle Baragan'ın Dikenleri'ni. Başarılı bir Romanyalı yazar. Tavsiye ediyorum
Angel DayıPanait Istrati · Remzi Kitabevi · 2016766 okunma
2022 100. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2022 13:51
Bu kısa romanda yaşama çoşkun bşe tutkuyla bağlı iki dev adamın korkunç sonlarını anlatıyor...Angel dayı da, kozma da kolay kolay unutulmayan garip tiplerden
Puan vermedi·128 syf.·
2020 119. kitabı
"Yazmak! insanı baştan çıkaran şu kağıt parçasına bütün samimiyetini çılgınca dökmek, çabuk çabuk, o kadar çabuk dökmek ki, kendisine yol gösteren sabırsız Tanrı'nın yıprattığı el bazan yetişeceğim diye çabalar durur, nefes nefese kalır... Sonra, ertesi gün, hummalı bir saatte bir mucize gibi yeşeren altın dalın yerinde, kuru bir böğürtlen, açılmamış bir çiçek bulmak..." Evet Colette, Avare Kadın kitabında "yazma" eyleminin tarifini bu şekilde yapıyordu.(bir mucize gibi yeşeren altın dalın yerinde, kuru bir böğürtlen, açılmamış bir çiçek bulmak) insan duygularının bu karmaşası edebiyatın ölümsüzlük iksiridir. Şu an yazdığımız cümlelerden saatler sonra nefret edebiliriz. Yazdıklarımızı silip kimseyle paylaşılamayacak kadar değersiz bulabiliriz. Bu en büyük yazarın da başına gelir, sözcükleri en acemi şekilde biriktirmeye çalışan çaylakların başına da... O yüzden edebi eserlerin beğenilme genelliği diye bir şey söz konusu olamaz. Sadece sürü mantığı ile beğendiğini düşünen insanların genellemesi yapılabilir... Bir eserin vermek istediklerini hayat birikimimizin el verdiği ölçüde alabiliriz. O yüzden de bir okurun bir yazarda bulduğu bir cevher başka bir okur için değersiz bir eşya gibi görünüyor olabilir. İncelemeler de bu konuda yanıltıcı olabilir. Duygulardan yoksun bir şekilde yazabilirsiniz o incelemeleri ayrı tutuyorum. Mekanik, ezberci bir yol ile hissettiğinizi değil de söylenmesi gerektiği ölçüde olanı yazabilirsiniz. Kendinizi katmaz, kaçmayı seçersiniz sonrasında karşınıza bir boy aynası çıkar Avare Kadın'ın aynasıdır bu. "Bu akşam uzun ayna ile karşılaşmaktan, o yüzlerce defa kaçındığım, razı olduğum, kaçtığım, tekrar başlayıp yarıda bıraktığım kendi kendimle konuşmadan kurtulamıyacağım... Çaresiz! Her türlü ricatın ne kadar boş olduğunu önceden
·210 syf.·
2019 62. kitabı
Aklımda kalan Angel Dayı'nın karısıyla evlenirken onun kulak arkasındaki kire dikkat etmemesi sonucu yaşadığı pişmanlıktır. Kadın sonraları epey pis çıkmıştı, kitapta topluma bedensel temizliğin önemi acı bir örnekle anlatılıyor.
Angel DayıPanait Istrati · Adam Yayınları · 2003766 okunma
2018 2. kitabı
Okunma: 30 Mart 2018 00:37
Stavro nun dayısını buldum burda . bu kadar keyifli bi yazar olur mu ama ıstrati neler yapıyorsun ! kira kiralina nın haydut kardeşi kozma yi da bu kitapta tanımış oldum. Her kitabı diğeriyle bağlantılı ama aynı zamanda farklı hikayeler . Bir kitaptaki yan karakter bir diğer kitabının esas karakteri oluyor. Istrati farkı. Ve en sevdiğim kitabı oldu angel dayı.
Puan vermedi
Zoitza Ana 18 yaşındaki oğlu Adrian ile birlikte Paskalya Yortusunu kutlamak için Baldovineşti Köyünde yaşayan Dimi Dayı’nın yanına gelir. Yemekler yenilip, dualar okunduktan sonra Zoitza Ana, Adrian’ı Papaz Stefan ve Angel Dayı’yı çağırması için gönderir. Adrian bu çağrıya şaşırır çünkü Angel Dayı’yla Dimi Dayı sekiz yıldır bir miras meselesi yüzünden birbirine dargındırlar
Angel DayıPanait Istrati · Yıldız Yayınları · 2006766 okunma

Panait IstratiYazar · 23 kitap
Romanya'nın bir liman kenti olan İbrail'de doğan yazar, gençliğini, aralarında İstanbul'un da olduğu pek çok Osmanlı kentinde geçirdi. Babası Yunandır. Mısır'ı, Lübnan'ı, Suriye'yi gezdi. Bu dönemde, bulduğu bir sözlük sayesinde Fransızca öğrendi. 1921 yılında, Fransa'nın Nice kentine giderken, yalnızlığı dolayısıyla intihar girişiminde bulundu. O sırada üzerinde Romain Rolland'a yazılmış fakat henüz göndermemiş olduğu bir mektup bulunuyordu. İlk romanı Kira Kiralina (Yaşar Nabi Nayır tarafından Türkçeye çevrilmiştir) 1923 yılında Romain Rolland'ın yazdığı önsözüyle birlikte basılmıştır. Panait Istrati tüm eserlerini anadili olan Rumence değil, Fransızca olarak yazmıştır. Türkçeye de çevrilmiş önemli eserleri arasında, Arkadaş (Mihail), Akdeniz, Sokak Kızı (Nerantsula), Angel Dayı, Kodin, Baragan'ın Devedikenleri, Uşak (Méditerranée) ve Sünger Avcıları gelir. Gençlik yıllarında devrimci hareketlerin etkisine kapılmış olan Istrati, 1929'da Komünist Partinin daveti üzerine Sovyetler Birliği'ni gezdikten sonra umutsuzluğa kapılmış ve politik mücadelenin dünyada bir şeyleri değiştirmek için yetersiz olduğu fikrini edinmiştir. Pek çok romanında da politikadan, politik mücadeleden çok insanı insan yapan değerler üzerinde durması bu yüzdendir. Panait Istrati romanlarının çoğunda yaptığı yolculukları anlatır. Fakat gezdiği ülkeler değil, tanıdığı insanlar ön plandadır. Istrati'nin eserlerinde gerçek bir insan sevgisi hissedilir. Bu karşılıksız ve koşulsuz sevginin hikâyesindeki kahramanların başına getirdiği belalar kadar, onlara yaptığı katkı da nesnel bir biçimde anlatılır. Panait Istrati'nin şaheseri olarak Arkadaş (Mihail) adlı kitabı gösterilebilir. Bu kitapta, Panait Istrati'nin pek çok başka romanındaki başkahramanı da olan Adrian Zografi ile Mihail'in arkadaşlığı anlatılır. Bu arkadaşlık, ideal bir sevgi görüşünü simgelemek için kullanılmıştır. Istrati birçok başka eserinde de arkadaşlık temasını kullanmıştır. Hatta bu eserlerin çoğunda büyük, efsanevi aşklar bile arkadaşlıklar uğruna feda edilmişlerdir.