Açıkçası upuzun cümleleriyle okuması bir hayli yorucu bir kitap diyebilirim. Ama hasret kalmışız böyle bir dile çünkü cümleler beni o ortama o düşünceye o ana öyle bir soktu ki beğendiğim birçok cümleyi dönüp dönüp tekrar okudum çok fazla betimleme beğendim onları buraya yazmadım dediğim gibi fazla.
Geçmiş şimdi ve gelecek aynı sayfada bulunuyor kitabın başlarında. Misal karakteri uçakta yanına oturuyor kahramanımızın, isimsiz bir kişi herkes ona asistan diyor ileriki sayfalarda öğreniyoruz, hayat hikayesinden bahsediyor, arabacıyla olan sohbetlerini okuyoruz adı Çaredar, kahramanımızın Edinburgh ta neler yaptığını yazdığı mektuplardan öğreniyoruz. Sürekli Raşite mektup yazıyor.
Arabacı kaybolan dakikalarına nasıl ulaşması gerektiğini anlatıyor kahramanımıza. Onları göle ve karısının köyüne götürüyor. Misal yolda hayat hikayesini anlatmaya devam ediyor. Jun ile evliliği onun yaptıkları mağduriyeti tekrar oraya dönme isteği. Takviye ekibi hakkında küçük bilgiler de ediniyoruz ama henüz oturmuş bir hikâyeye ulaşamadık ne yalan söyleyim...
Bindiği otobüste muavin dikkatini çekiyor ismi Karaca.
Takviyenin sözde muhasebecisi Pervin, çıkardığı işi yani takviyeye kaynak bulma işini beğenmediğ için derhal Misalin ablasının olduğu yere gitmesini istiyor.
Takviyenin nasıl kurulduğunu okuyoruz başta dalga konusu iken bir anda oluşmuş ardından bir bir kurucularının ayrıldığı bir yapı. Aklına Tijen geliyor onun hastalığı, memesinin alınması, ölmesi, onu sevmesi. Raşit çapkın birisi onunla mektuplaşmaya da devam edip etmeyeceğini düşünüyor. Petersburga gitmesi gerekiyor uçakta aktarma yapıyor. Tamsi ile de görüşmelere devam ediyor ona da yanında gelmesini teklif ediyor ama o tabi ki kabul etmiyor ve ona Karacadan bahsedip onu bulmasını istiyor.
Petersburgda Habil ile buluşacaktı ama o bir adamını yollayıp onu oyalamasını istiyor o kişi Sezerdi. Fakir cesur özü sözü bir bi insandı önce biraz dolaştılar sonra Habil şehirde olmadığı için Moskova'ya gittiler orada ailesinin evinde kaldılar. Ayrıca Habil de kürk işinden iyi para kazanmış.
Asistanın anne babası bir trafik kazasında öldüğü için kardeşi Tijen ve kendisini büyükannesi Christa büyütmüştü. Cehile gitmeyi kafasına koymuştu Tamsi ona Karaca'nın kim olduğunu da bulmuştu. Tamsi Karaca ve kendisi oturup iş konuştular. Karacaya iş teklifi yaptılar takviyeden haberi yoktu. Nervesin yanına gitmeye karar verdi Raşitin eski arkadaşı ipek böcekciliği yapıyordu. Onun işletmesine gittiklerinde Sezeri de oraya çağırdı çünkü rehberlikten kazanacağı para ona yetmeyecekti ayrıca Rusya çok soğuk kiraları pahalı bir yerdi. İpek toplamakla kafayı bozmuş Nervesin bahçesinde bir gece Misali gördü ne alaka diye sorgulamadı bile. Tam koza yapacakları vakit biri ilaçladığı için tüm böcekler ölmüştü. Nervesin siniri geçmek bilmiyordu. Misalden şüphelendi ama o yapmamıştı. Kız kardeşinin kocası Vahaptı madenlerin sahibi birçok işletmeden sorumlu olan kişi köyün altını üstüne getiren kişi.
Sezer de asistanın yanına gelmişti belki Nerves ona da bir iş verirdi hatta Nerves yabancılık çekmesin diye Tamsi ve Karacayı da çağırmıştı. Köylü yavaş yavaş toprağını satmaya yanaşıyordu maden için sürekli kazı yapılıyordu. Vahap ın adamları etrafta dolanıyordu. Güzelim topraklar kazı ve arkeolojik çalışmalar yüzünden toz toprak içinde kalmıştı ama Nerves bir şeyler yapmak için hala zamanın olgunlaşmasını bekliyordu. Sezer ile Nerves eskiden kullanılan ahırda çok tekin şeyler dönmediğine karar verip oraya bakmaya gittiler bir sabah ve oradaki adamlar Sezeri omzundan bıçakladı ama yine de durum değişmemişti. 3 arkadaş Sezer Tamsi ve Karaca iyi yakın dost olmuşlardı ayrıca. Davut yani Misal ve Vahap saldırıda bulununca Sezer Tamsi Karaca tekrar yaralandı Sezer yine bıçaklandı ve sonunda Vahap yakalandı ama davut ve kız kardeşi kaçmıştı. Karaca artık ordan ayrılmaya karar vermişti bir haber gelmişti ama bunu oradakilere söylemedi onun kaçışından sonra Vedatın ölüm haberi geldi kalp krizi sanılan ama cinayete kurban gittiği anlaşılan bir ölüm. Sezerle Nervesle vedalaşıp Tamsi ve asistan da tesisten ayrıldı. Karaca'nın kız kardeşi ölmüştü onu bulmak için ayrılmıştı. Asistan Çaredarı son kez görmek istiyordu ama öğrendiği kadarıyla o ölmüştü hem de Misal ve onu bıraktıktan hemen sonra olmuştu bu. Karısının evine de gitti ardından tekrar hikayenin başladığı yere uçağa yerleşti.