···Okunma: 15 Ağustos 2025 15:59 Tragedya, Truva Savaşı sırasında geçen bir hikâyeyi anlatıyor. Philoktetes, zehirli bir yara yüzünden diğer Yunan askerleri tarafından terk edilmiş bir adada yalnız kalmıştır. Zamanla Yunanlar, savaşı kazanabilmek için onun yardımına ihtiyaç duyacaklarını fark ederler. Tragedya, ahlak, sadakat, öfke, acı ve intikam temalarını işler. Karakterler, görev, insanlık ve kişisel duygu çatışmalarıyla yüzleşir. Sophokles, insanın hem mantığı hem de duygusuyla verdiği kararları sorgulatır.
Bana Göre:
Bu tragedya, insanın yalnızlığını ve öfkesini anlamaya çalışırken, empatiyi ve adaleti düşündürüyor. Philoktetes’in terk edilmişliği, bir yandan kendi öfkemizle yüzleşmemizi sağlarken, diğer yandan başkalarının hatalarını ve hatırlanmaya değer anları fark ettiriyor. Sophokles’in dili sade ama etkili; karakterlerin içsel çatışmaları, okuyucuda ya da izleyicide yoğun bir his bırakıyor.
Bana göre, tragedya bize şunu hatırlatıyor: “İnsanın acısı, onu tanıyan bir göz olmadan eksik kalır.”