2025 7. kitabı
Bazı insanlar kirpi gibi yaşar. Dışarıdan bakıldığında dikenli, keskin ve mesafeli ama kendi içlerinde narin, kırılgan ve zariftirler. İşte Madam Michel’ de onlardan biri. Kitapta öne çıkan üç karakter var. Madam Michel 54 yaşında ve Paris’in lüks bir apartmanında kapıcılık yapıyor. Paloma, 12 yaşında. Aynı apartmanda yaşayan zengin bir ailenin küçük kızı. Kakuro Ozu ise apartmana yeni taşınacak olan komşuları. O bir Japon. Madam Michel, felsefe, edebiyat ve sanata tutkuyla bağlı bir kapıcı. Tolstoy, Kant, Dostoyevski gibi yazarları adı gibi biliyor. Ama onun bu denli kültürlü biri olduğunu kimse bilmiyor, çünkü saklıyor kendini insanlardan. Paloma ise ailesinden sıkılmış, hayatın anlamsızlığını sorgulayan, 13. Yaş gününde i*tahar etmeyi planlayan zeki ve gözlemci bir çocuk. Bu iki karakterin yolları, Japon iş adamı Kakuro’ nun taşınmasıyla kesişiyor. Kirpi ve Zarafet birbiriyle çelişkili iki ayrı kelime. Fakat çok zekice seçilmiş kitabın adı. Ana temayı çok güzel taşıyor. Kitabı bitirdiğinizde kırık bir kalple baş başa kalıyorsunuz ama Madam Michel’ den ve Kakuro’ dan öğreneceğiniz çok şey var. İçinizde var olan o ipeksi duygulara bir bir basacaklar. Nezaketin, zarafetin, hoşgörünün, saygının, içtenliğin önemini anlayacaksınız. Bu arada 2009 yılında Yaşamaya Değer adında filmi de yapılmış. Kitabı bitirdiğim akşam hemen açıp izledim ve hayal kırıklığına uğradım. Filmini izlemenizi kesinlikle tavsiye etmem çünkü çok yüzeysel kalmış ve bazı önemli detaylar atlanmış. İlla izlemek isterseniz de önce kitabını okuyun derim.
Kirpinin ZarafetiMuriel Barbery · Kırmızı Kedi Yayınları · 20259,8bin okunma