2025 27. kitabı
Yazarın “Motivasyon 2.0” olarak adlandırdığı dönemde, ödül ve ceza sistemleri oldukça güzel işliyordu. Ancak sonrasında -ki bunu “Motivasyon 3.0” olarak adlandırıyor, içsel motivasyon unsuru ön plana çıkmaya başlıyor. İçsel motivasyon için 3 faktör: Özerklik, ustalık ve amaç. Best Buy’ da çalışan, eski iki İnsan Kaynakları Yöneticisi, Cali Ressler ve Jody Thompson, ROWE kavramını ortaya atıyorlar. Buna göre çalışan, işlerini ne zaman, nerede ve nasıl yapacağına kendisi karar vermeli. Bu kitap 2009’ da yazılmış ve çok ses getirmiş. O dönemde ofise gelmeden işleri yapma fikri pek kabul görmüyordu. O nedenle ses getirmiş olmasına şaşırmadım. Buradaki nerede ve nasıl kısmına katılıyorum. Ancak ne zaman kısmı beni düşündürdü. İşini ne zaman yapacağına kendisinin karar vermesi, her görev için uygun değil bence. Örneğin Müşteri Hizmetleri’nde çalışan arkadaşlar ya da Help Desk’ te çalışanlar, ki bu arkadaşların, kapatılan çağrıların süreleri gibi zamansal Kpi’ ları var. Dolayısıyla benim pek aklıma yatmadı. Onun dışında “nerede ve nasıl” kısmı kesinlikle uygulanması gereken bir sistem. Özerk olmak, kendi kendini yönetmek. Nasıl kısmı da buradan geliyor. Mantık şu; işi anlat, nasıl yapacakları onlara kalsın. Ustalık “Akış” ile başlıyor. Ama akışta olmak kolay değil çünkü ustalık, acı çekmek anlamına da geliyor. Video da biraz değindim bu konuya. Amacı ise Mihaly Csikszentmihaly şöyle açıklıyor: “Amaç, yaşamak için gereken hareket enerjisini sağlar. Bence evrim, kendisinden sonra da var olacak bir şeyler yapma isteğine sahip insanları başarıyla seçiyor”. Hikayemde paylaşmıştım. Senin bu hayattaki cümlen ne? diye. İşte hayat amacı da burada gizli. Ve son olarak kitaptan bir alıntı söz: “Nereye gittiğini biliyorsan asla yanlış sapaktan sapmazsın.”
DriveDaniel H. Pink · Mediacat Yayıncılık · 2019482 okunma