·262 syf.····Okunma: 12 Ağustos 2025 01:15 William Golding’in Sineklerin Tanrısı kitabı iyilik ve kötülüğün sınırlarını bir grup çocuğun ıssız bir adada hayatta kalma mücadelesi üzerinden anlatıyor. İlk başlarda çocuklarda sadece korku ve adadan kurtulma isteği var ve bunun için ellerinden geleni yapmaya da hazırlar. Ama zamanla bir ada da mahsur kaldıklarını unutup güç savaşlarına başlıyorlar. Başta Ralph liderliğinde herkes düzen kurmaya, ateşi canlı tutmaya çalışıyor. Jack ise başta uyumlu davransa da zamanla güç isteği ağır basıyor, kendi grubunu kuruyor ve vahşileşiyor.
Okurken, Ralph’in çabalarına rağmen düzenin nasıl bozulduğunu görmek beni gerçekten de çok üzdü. Bir tarafta iyi bir şeyler yapmaya çalışan birileri var ama diğer tarafta her iyi şeyi bozan birileri ve bu kişiler sadece çocuk!
Bu yüzden kitap bittiğinde uzun süre düşündüm. Bu kitap sadece bir hayatta kalma hikâyesi değil, aynı zamanda "İçimizde kim var? Kötülük doğuştan mı gelir?" sorularını sorduran bir roman.
Gücün insanı ne kadar çok etkilediğini ve yönettiğini çocuklar üzerinden görmek üzücü ve daha da ürkütücüydü. Çünkü çocuklar bile bu kadar vahşileşebiliyorlarsa yetişkinler neler yapmaz? diye düşündüm.