2025 26. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 12:58
Her şeyden önce "aileden zengin şanslı azınlık" bir Burjuva ailesine mensup Mina Urgan. Yani "ağzında gümüş kaşıkla doğmuş". Bu zenginliği kendisine sık sık yurtdışını ve yurtiçini gezip, çok okuyup, entelektüel geniş bir çevre edinip, kültürel açıdan da zengin, imrenilecek bir hayat yaşamış. Kitapta her sayfada bunu hissediyorsunuz. Aslında Türkiye' de ve Dünya'daki gezdiği yerleri, gördüklerini, yaşadıklarını anlatıyor. Kitapta ilk olarak mavi tur anıları, yemek oburluğu, Anadolu, Avrupa, Sovyet Rusya, Meksika ve ABD anılarını kaleme almış. Çok gezmiş, çok yer görmüş, bir çok farklı insanla tanışmış, gözlemlemiş. Bunların hepsine değiniyor. Avrupa'nın bir çok yerinden, Paris yaşamından, İtalya mimarisi ve sanatına, Anadolu Arkeolojisinden, Sovyetler Birliğindeki yaşama, New-york, San Fransisco, Los Angeles 'ın büyüleyici dünyasından Meksika'ya bir çok anı var. Bence kitabın en keyifli yerleri başlarda anlattığı mavi tur anıları. Ege-Akdeniz kıyılarını gezdiği ünlü entelektüeller, gezdiği sahil beldeleri, yediği yemekler, içkiler, teknede yaşadıkları, birbirinden güzel ve keyifli anılar.... Sanki karşılıklı sohbet ediyormuşsunuz gibi, gerçekten çok keyifli idi. Kitabın başında küçük mutluluklar yaratabilmekten bahsediyor Mina Urgan. "Çok paranızın olması şart değil" diyor. "Beş duyunuzun çalışması, yaşamı hissedebilmeniz mutlu olmanız için yeterli" diyor. Elbette çok haklı. İnsan mutlu olmayı beklemeyip, kaderini kabullenmeli, yaşama güzel bir pencereden bakabilmeli bence de. Bu bilincindeki değişimle olur. Olumsuzluklara mı odaklanırsın? Yoksa yaşadığın badirelerin geçip gittiğine ve yaşamın devam ettiğine mi? Önemli olanın yaşamın devam ettiğine odaklanmak olduğuna inanırım. Mina Urgan evet çok zeki bir kadın, ancak zengin bir aileye doğması, ailesinin ona sunduğu olanaklarla yaşamını bu kadar keyifli bir hale getirdiği şüphesiz. Henüz "Bir Dinozorun Anıları" nı okumadım. Ancak çok merak ediyorum, en kısa zamanda onu da okuyacağım. Hem çok keyif alacağınız, hem yaşam görüşünüze mutlaka bir şeyler katacak biraz asi ve çok farklı, standardların dışında bir kafa Mina Urgan. Okumanızı tavsiye ederim.
Bir Dinozorun GezileriMina Urgan · Yapı Kredi Yayınları · 20253,927 okunma