2025 38. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 15:26
Ruhlar Evi, Isabel Allende'den okuduğum ilk kitap oldu ve açıkçası kurgusuna hayran kaldım, son zamanlarda okuduğum en iyi kitaplardan oldu. Isabel Allende kitabı yazarken, Salvador Allende hükümetinin askeri darbeyle devrilme sürecinden esinlenmiştir. Konu olarak Del Valle ailesi ve Trueba ailesinin birleşimini ele alıyor kitap. Severo ve Nivea Del Valle çiftinin Rosa ve Clara adında kızları vardır. Rosa'nın Esteban Trueba adında nişanlısı vardır, Trueba ayrıca kitabın ikinci anlatıcısıdır. Olayların merkezinde Esteban Trueba var diyebilirim açıkçası. Kitaptaki katman katman ilerleyen olayların ilk halkası Esteban Trueba'dır. Kitapta ayrıca Şili'de yükselen Komünizm ve sol ideolojiyi de görürüz, muhafazakar kesim pek tabii bu durumdan rahatsız olur. Esteban Trueba gibi biri beni hem kızdırdı hem de üzdü diyebilirim. Kitap okura her duyguyu veriyor, kalbinize dokunamaması imkansız bence. Kitapta yine Clara karakteri üzerinden fantastik ve büyülü gerçekçilik tekniğini harika bir şekilde görürüz, Allende bence harika oturtmuş. Özellikle Llosa'nın Teke Şenliği ve Dünya Sonu Savaşı'nı anımsatan olay örgüsü ve tekniği beni cezbetti adeta; Llosa sevenler Ruhlar Evi'ni mutlaka okumalı. Siyasetin bir ailenin ötesinde toplumu ne hâle getirebileceğinin çok iyi bir örneği Ruhlar Evi. Maalesef bizim toplumumuzda da benzer örnekleri sıkça görüyoruz. Kitap hakkında söylenecek çok şey var ama nasıl anlatabilirim hiç bilmiyorum o yüzden herkese şiddetle tavsiye ediyorum, mutlaka okunmalı.
Ruhlar EviIsabel Allende · Can Yayınları · 20221,606 okunma