ÖLDÜRECEKSİN!
2025 51. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 15:06
Selam dostlarım♡ Yaratıcı bir konusu olan distopya ile geldim. Konu: İnsanların yaşamına son vermek için eğitimlerden geçen “tırpanlar”ın olduğu bu evrende, uymaları gereken kurallara göre bir “devşirme” vardır. Tırpanın çırağı olarak seçilen Citra ve Rowen, yalnızca birinin tırpan olacağını ve diğerinin devşirileceğini öğrenirler. Her bölümü heyecanla okuyacağınız sırlarla dolu bir distopya. İçerik: Doğal olarak içinde ölüm var. 16 yaş üstü için uygun olur bence. İncelemem: Kitap 10/10 olacakken çeviri yüzünden 1 puan düşürdüm. Buradan Juno yetkililerine sesleniyorum: Ne olur çeviri konusunda bir çözüm bulunsun. Onun dışında kitabın konusu gerçekten çok özgün ve içine çekiyor. Citra açık ara en sevdiğim karakter oldu. Çok güçlü bir kız ve yaptığı hareketler çok akıllıca. Tırpan Faraday ve Tırpan Curiye en sevdiklerim oldu. Garip bir şekilde tırpan olmalarına rağmen merhametliler. Bunu söylemem garip gelebilir ama okuyunca anlayacaksınız. Rowen’in psikolojisi gerçekten iyi işlenmişti. “Kendi canavar olmam” deyip aslında gözü dönmesi, güzel bir psikolojik derinlik yaratmış ve yazar bunu çok iyi işlemiş. Evren o kadar güzel anlatılmış ve kurulmuş ki… Kendi has kurallarının olması ve tırpanların aslında kendi aralarında farklı özelliklere sahip olması hoşuma gitti. Hepsi aynı değil. İnsanları devşirirken bile belli kurallar var. Bu kurallar çerçevesinde tırpanların kendine özgü devşirmeleri de var. İlerleyen kitaplarda romantizm olur mu bilmiyorum ama bence bu kitaba romantizm yakışmaz. Onun dışında Citra ve Rowen arasındaki bağın bir rekabet olması gerekirken birbirlerini korumaları güzeldi, hele Rowen’in acımasızlığına rağmen. Kitabı okurken “daha başka şeylerden bahsederim” diyordum ama unuttum galiba. Bundan sonra not almam gerek sanırım. Kısacası önerebileceğim bir kitap ve seriye devam edeceğim. Umarım ki bozulmaz. Keyifli okumalar!♡ SPOİLER * * * * * * * * * * * * * Tırpan Faraday ve Curiye arasındaki ilişki olacağını açıkçası tahmin etmiştim. Citra tırpan olduğunda o özgüveni neydi öyle! Tırpan Anastasiya! Ve açıkçası Rowen’in acımasızlığına rağmen öldüreceğini düşünmüştüm ama Citra yine merhametli davranıp çok akıllıca bir hareket yaptı. İkinci kitabı çok merak ediyorum!
TırpanNeal Shusterman · Juno Kitap · 2024969 okunma
Rowen acımasız mı, Citra merhametli mi? Bana göre asıl merhametli olan ve fedakarlık yapan Rowen oldu. Goddard ile ekibini devşirme yapmasaydı, tırpan kendisi olacaktı. Ayrıca verdiği kararla hem insanlığı hem de tırpan cemiyetini bir felaketten kurtardı. Citra pek önemli bir şey yapmadı ama onun hikâyesi asıl ikinci eserde başlayacak gibi.
begümora
Açıkçası bu kitabı 1,5 ay önce okumuşum ve kitapla ilgili merhamet,acımasız ayrımını pek hatırlamadım. Bu yüzden bu yorumun üzerine bir yorum yapamayacağım.(B12 sorunları 🥲) ikinci kitabı okuduğumda hatırlaycağımı düşünüyorum. Düşüncelerini paylaştığın için teşekkür ediyorum. ✨