İle, Oruç Aruoba'nın sevdiği kadına yazdığını tahmin ettiğim ama aslında okuyan herkesin içine dokunabilecek bir kitap. Kitabın içinde şiirler, mektuplar, denemeler ve aforizmalar var. Kitap bana sanki Aruoba'nin günlüğü gibi geldi. Çünkü ele aldığı 200 tane konunun nerdeyse tamamı, sevdiği kadınla yaşadığı ilişkisi hakkında samimi duygularının yazıya dökülmüş hali gibiydi. Kitap üç bölümden oluşuyor: önce, ilişki defteri ve sonra. Bir ilişkinin başından sonuna doğru giden bir süreci anlatıyor gibi.
Oruç Aruoba'nın dili çok sade ama cümleleri dolu doluydu. Kitapta sevgi, sadakat ve ihanet gibi konular var ama bunlar uzun uzun anlatılmıyor. Örneğin, sadakati “birinin içinde bir yer açıp orayı hep korumak” diye anlatıyor. İhaneti ise, "o kişinin yerine başka bir kişiyi sokmasıdır." Bu kadar basit ama etkileyici.
Okurken eminim herkes hayatına girmiş eski birini hatırlamıştır. Herkesin kendinden bir şey bulabileceği, sade ama derin bir kitap. Oruç Aruoba'dan okuduğum ilk kitaptı. Ele aldığı konular güzeldi aslında ama nasıl desem sanki aforizmalar daha iyi düzenlense çok daha etkili bir kitap olabilirmiş gibi geldi bana. Aruoba'nın kalemiyle tanışmak isteyenlere tavsiye ederim.
Kitaba 8.0/10 puan veriyorum.