Gemiler, Savaşlar ve Entrikalar
2025 171. kitabı
Tarih çoğu zaman bize bir masal gibi anlatılır; krallar, savaşlar, kahramanlıklar… Oysa perdeyi araladığımızda gördüğümüz şey bambaşkadır. Gürkan’ın bu kitabı tam da bunu yapıyor: Bildiğimizi sandığımız gerçeklerin ardındaki asıl yüzü gösteriyor. Okur, her sayfada alışılmış tarih anlatısının dışında, canlı, nefes alan, sürprizlerle dolu bir dünyanın içine çekiliyor. Kitap, geçmişi yalnızca kuru bilgilerle değil, insanın zihnine işleyen hikâyelerle aktarıyor. Bir sultanın politik hamlesi, bir denizcinin cesareti ya da bir entrikanın gölgesinde dönen oyunlar… Hepsi öylesine akıcı, öylesine ustaca aktarılıyor ki, tarih bir ders kitabının sayfalarından çıkıp bir romanın içine karışıyor. Anlatı ilerledikçe okur şunu fark ediyor: Tarih dediğimiz şey yalnızca olmuş bitmiş olaylar değil, aynı zamanda insanların tutkuları, hırsları, hataları ve hayalleriyle şekillenen büyük bir sahnedir. Gürkan’ın dili, bu sahneyi gözlerimizin önüne öyle canlı koyuyor ki, kendimizi bazen bir geminin güvertesinde, bazen bir saray odasında, bazen de bir savaş meydanında buluyoruz. Ve bu kitap, tarih ile bugünün arasındaki köprüyü de kuruyor. Geçmişte yaşananların gölgesi hâlâ üzerimizde dolaşıyor; kararlarımız, algılarımız ve hayata bakışımız, fark etmeden o eski hikâyelerin izlerini taşıyor. İşte Gürkan’ın anlatımı, bu bağı daha da görünür kılıyor. “Bunu herkes bilir” denilen birçok bilginin aslında ya eksik ya da yanlış olduğunu öğrenmek, okurun zihninde güçlü bir uyanış yaratıyor. Çünkü gerçek, her zaman görünenin ardında saklıdır. Tarih sadece geçmişi anlamak için değil, bugünü ve yarını görebilmek için de okunmalı. Gürkan’ın satırlarında bu farkındalık, insanın zihninde derin bir iz bırakıyor.
Duygu ve Düşünce
Bunu Herkes BilirEmrah Safa Gürkan · Kronik Kitap · 20204,415 okunma