2025 23. kitabı
•Franz Kafka'nın Dönüşüm kitabını biliyorsunuz değil mi? Gregor Samsa sabah uyandığında kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak buluyordu. Bu kitapta ise tam tersini okuyoruz bir hamamböceği sabah kalktığında kendini insana dönüşmüş olarak buluyor, hemde İngiltere başbakanı olarak. Brexit sürecini eleştirmek için Hamamböceğini kaleme alan İngiliz yazar Ian Mc Ewan kitabında tersinciliği konu alarak dönem siyasetini eleştirmiş ve kitabı için verdiği röportajda ¨bunu içimden atmak istedim¨ diyerek eseri siyasi bir hiciv olarak nitelendirmiştir. Nedir bu tersincilik derseniz kısaca şöyle açıklayabilirim, yaptığınız bir alışverişte parayı siz ürün sahibine değil, ürün sahibi size ödüyor. Kulağa güzel geliyorsa şunu da ekleyeyim çalıştığınız iş yerinde de patron size değil siz patrona maaş veriyorsunuz. Tuhaf değil mi? İşte dönüşen hamamböceğinin görevi bu uygulamayı parlementodan geçirmektir. •“Zeki ama bir derinliği olduğu kesinlikle iddia edilemeyecek olan Jim Sams, o sabah huzursuz rüyalardan uyanınca kendini devasa bir yaratığa dönüşmüş buldu.” işte kitabımıza bu güzel giriş cümlesiyle başlıyoruz ama maalesef devamı gelmiyor. Bu kadar ilgi çekici bir konuyu fikrimce ve üzülerek söylüyorum ki güzel işlenmiş bulmadım. Hamamböceğinin dönüşümü ile ilgili bir olay okumuyoruz, çekici bir iç dünyaya girmiyoruz. Eleştirel ya da siyaset kitabı gözüyle baktığımda bile bir şeyler eksik kalıyor. Kısa bir eser olsada yazardan ve konudan ötürü beklentim büyüktü. Kitabın en sevdiğim kısmı ise sadece sonu oldu. O yüzden tavsiye eder miyim etmez miyim emin olamıyor ve kitaplı günler diliyorum.
HamamböceğiIan McEwan · Yapı Kredi Yayınları · 2020311 okunma