Puan vermedi·517 syf.····Okunma: 21 Ağustos 2025 04:11 Memo, Kemal Bilbaşar'ın 1970'te Cemo'dan sonra yayımladığı ve devamı olan romandır.
Roman şıh kızı Senem'in ağzından anlatılır. Annesi ve babasının evlenmesi ile başlar. Annesi hamile kalamazken bir Seyit evine ziyarete gelir ve ona yapması gerekenleri söyler. Sonra Senem doğar. Senem iyi yetiştirilir. Bir gün babasına Şeyh Saitliler iftira atarlar ve idam edilir. Annesini de dayısı, kötü biri olan Şıh Persin ile evlendirir. Çancı ustası Memo köylerine gelince onunla tanışır Senem ve aşık olur. Memo bir gün askere alınır. Şıh Persin Senem'i Şıh Abuzer'e verir ve Diyarbakır'a gönderir. Memo tesadüfen komutanı ile oraya gidince Senem'i görür. Gizlice yan yana gelirler. Senem hamile kalır. Memo ile sözleşirler sonradan buluşmak için. Ama Şıh Abuzer Senem'in kaçtığını öğrenince bir yalan söylerler ve Senem'in kendini suya attığı yayılır. Memo da onun öldüğüne inanır. Yıllar geçer çocukları doğar ve bir gün Memo Senem'in ölmediğini öğrenir ve tekrar kavuşurlar. Memo Cemo'dan da bahseder Senem'e. Senem'in köyüne Memo ağa olur. Bundan sonra da askerler ile aşiretler arasında yaşanan olaylar, Dersim isyanı anlatılır. İşini kötüye kullanan askerlerin halka kötü davrandığı, isyan eden aşiret liderleri ile iş birliği yaptıkları ve bu yüzden aslında yeni kanunlardan yana olan halkın yöneticilere yanlış anlatıldığı ifade edilmiştir. Romanın sonunda da o yıllarda Hozat'ta askerlik yapan birinin anılarına yer verilmiştir.
Romanda yörenin kültürüne, geleneğine yer verilmesi çok kıymetli. Kitap baştan sona bize bunu veriyor. Kahraman bakış açısı ile yazıldığı için kahramanlar yörenin ağzı ile konuşmaktadır. Pir Sultan Abdal'dan dizeler kullanılmıştır. Aşıklık geleneği gibi, Hızır'ın görünmesi gibi halk edebiyatı motifleri eserde yer almıştır.