·104 syf.····Okunma: 28 Temmuz 2025 00:00 Mehmet Rauf’un ilk polisiye romanı olan Define’de, Doktor Şakir Feyzi’nin bir mirasın ya da -kitabın adında olduğu gibi- bir definenin bulunmasıyla ilgili başından geçen maceralara yer verir. Bu define, bulunması hayli zor, bilmecelerle gizlenmiş bir define olup Sherlock Holmes ve Arsen Lüpen okumaya bayılan kahramanımız Şakir Feyzi için bir eğlence olarak görülür. Daha sonrasında bu eğlence biraz şekil değiştirecek, işler onun sandığı kadar kolay olmayacaktır.
Define, 1927 yılında yayımlanmış bir roman. Mehmet Rauf’un Servetifünun Dönemi yazarlarından olduğu düşünülürse bu iki kitaplık seride göstermiş olduğu tutumun kendi sanat anlayışından farklı olduğunu söyleyebiliriz. Servetifünun Dönemi’nde düzyazıda daha sanatlı, süslü bir üslup benimsenirken konu olarak da aşk, hayal kırıklığı, karamsarlık, aile içi çatışmalar ön plandadır. Bu polisiyelerin yazdığı tarih göz önünde bulundurulursa Servetifünun Dönemi’nin (1896-1901) hayli uzak kaldığı düşünülebilir. Bununla beraber yazarın sanat anlayışının dönem geride kalsa da değiştiğini söylemek pek mümkün değildir. Okuduğumuz baskılar her ne kadar günümüz Türkçesine uyarlanmış olsa da pek fazla değişiklik yapılmamış. Zaten değişikliğe ihtiyaç duyulacak bir dil ağırlığı da yok. Bu diziden çıkan kitaplar günümüz Türkçesine uyarlandığı için az da olsa anlaşılmayacak kelimeler gözden geçirilmiş, bazı dipnotlarla kitap zenginleştirilmiş diyebiliriz.
Romanın olay örgüsüyle alakalı hiçbir şey söyleme niyetinde değilim. Olayın ön planda olduğu, bazı karakterler hariç pek derinlikli bir kişi kadrosunun olmadığı, klasik bir polisiye diyebilirim. Romanda mekân olarak İstanbul’un çeşitli semtlerini görüyoruz. 1920’lerin İstanbul’unda âdeta geziniyoruz.
İlk roman olan Define, Şakir Feyzi’nin günlüğü olarak kurgulanmış. Aslında biz ilk romanda olayların başkahramanı, Erzurum Hastanesi Başhekimi Şakir Feyzi’nin başından geçen bu acayip macerayı yine onun ağzından, günlüklerinden okuyoruz. Mayıs 1923’te Erzurum’da başlayan bu macera, birkaç aylık bir zaman diliminde yaşanır. Roman boyunca merak unsuru canlı tutulmuş. Roman neticelendi dediğimiz yerde ise ‘‘Kan Damlası’’ ile hikâyenin devam edeceği duyurularak roman sonlandırılmış.
Ben de Define'den sonra hemen Kan Damlası'nı okudum. Devam kitabı olduğu için Kan Damlası'na yazacağım incelemenin sonunda kitaplarla ilgili genel fikrimi de belirteceğim.