Günümüz Türkçesiyle

Define

Mehmet Rauf

Define ile yılan, gülle diken, sevinçle gam bir aradadır...
2024 54. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2024 20:23
Mehmet Rauf'un ilk polisiye romanı olan “Define” kitabında Başhekim Şakir Feyzi'nin başına gelen trajikomik maceraları anlatılıyor. Erzurum’dan İstanbul’a miras nedeniyle gelen Şakir
2024 18. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2024 12:20
●Düşünün, siz bir doktor olsanız, işiniz gereği bir hasta ile yakından ilgilenseniz, sizin bu ilginize teşekkür olarak, aklınıza hiç gelmeyecek kadar büyük bir servetin, saklandığı hazine sandığının
2025 31. kitabı
Okunma: 18 Mart 2025 10:47
Define, Mehmet Rauf’un daha çok bilinen Eylül romanındaki içsel derinliğin aksine, biraz daha olaylara dayalı, polisiye türüne yakın bir romanı. Ama bu demek değil ki sığ ya da yüzeysel bir hikâye
2025 61. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2025 12:14
Kitap Mehmet Rauf' tan okuduğum ilk kitaptı. Çok güzel ve heyecanlıydı. Bir solukta okudum. İkinci devam kitabı varmış, onu da en yakın sürede okuyacağım. Konusu, Doktor Bey'e, Erzurum' da ki hastası Hacı teyzenin sır vermesi ile macera başlıyor. Abdülhamit zamanından bir paşanın kızına bıraktığı mirası bulma işini Doktor bey üstleniyor. Fakat bu miras bir takım zorlukların yaşanmasına da sebep oluyor. Fakat sonunda Doktor tüm bu zorluğu aşıp istediklerine kavuşuyor. Sürükleyici bir konuydu. Çok beğendim.
2026 50. kitabı
Define, Mehmet Rauf'tan okuduğum ilk kitaptı. İlk kitap olarak da yerinde bir tercih yapmışım gibi hissediyorum çünkü yormayan, tek oturuşta bitirilebilecek, akıcı bir hikayeydi. Kitapta, Erzurum'da başhekimlik yapan bir adamın, tedavi ettiği hastasının ricası üzerine -paranın kokusu tatlı geliyor tabi- bir definenin peşine düşmesini okuyoruz. Define avcılığı demek aynı zamanda aksiyonlu bir macera demek olduğu için de başlıyoruz koşturmacaya. Kitap hakkında söyleyebileceğim olumsuz pek bir şey yok ama kategorilendirildiği gibi polisiye türüne ait olduğunu da düşünmüyorum. Hikayedeki tek gizem definenin yeriydi. Onu da ana karakterimiz kendi kendine bize pek bir şey anlatmadan çözdü zaten. Normalde polisiyelerin amacı okuru da gizemin peşinde sürüklemek, kendi çıkarımlarını yapmasını sağlamak ve genellikle kitabın sonunda bir sürprizle şaşırmaktır. Define ise bunların hiçbirini vermiyor okura ama içinde biraz araştırma, biraz da kovalamaca olduğu için polisiye kokusu sinmiş diyebiliriz sanırım. Bunun dışında tek oturuşta bitirilecek bir kitapta olması gereken her şeye sahipti. Ağır okumaların arasında dinlendirici olması için tercih edilebilir.
Serinin Birinci Kitabı: Define
·104 syf.·
2025 2. kitabı
-Spoiler İçerir- Kitabın ana karakteri Başhekim Şakir Feyzi'nin hayatı, her akşam muayene ettiği, ölüm döşeğinde olan Hacı Hanımın (Şehriyar) kendisine söyledikleriyle büsbütün değişir ve
2023 33. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2023 16:56
Kitabı çok beğendim kısa sürede okunup bitirilebilecek bir kitap. Görüyoruz ki Servet-i Fünun döneminde güzel ve kaliteli eserler yazan sanatçılardan bir tanesi Mehmet Rauf bu zamana kadar okuduğum tüm eserlerinde işlenen kaliteli konular seçerek dilini ve tarzını sağlam temellere oturtmuş. Kitabın konusuna değinecek olursak Osmanlı döneminin son asırına denk gelen bir dönemde paşa babası tarafından kızına bırakılan definenin paşa babanın ölümü üzerine, doktor Raci tarafından kendisine ulaştırılması vasiyet edilir. Bunun üzerine Fuzuli Divanı aracılığıyla bırakılan gizli şifreyi çözmek isteyen Raci’nin başından geçen macera olayını anlatır. Kitap gerçekten döneminden beklenecek özelliklerden çok ileride yazılmış güzel bir eser [Sherlock Holmes, Mehmet Raufun öğrencisi olabilir :-) ] tüm okurlara tavsiye niteliğinde bir romandır şimdiden iyi okumalar…
2024 39. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2024 13:39
Mehmet Rauf’tan okuduğum üçüncü kitap yazarın kaleme aldığı ilk polisiye eseri ‘’Define’’ oldu. Roman olarak adlandırılmasına rağmen oldukça kısa bir eser olmasından dolayı ‘’novella’’ demek daha
Hangisi altın?
2022 39. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2022 20:52
Yüzyıl evvel yazılmış bu novella gayet sade, anlaşılır vaziyettedir. Bu seri kitapların sıcaklığı mevcut, bazen eski Türk filmi tadını da almak mümkün. Keşke bu seriyi biraz basite indirip ilkokullarda basit hikaye yazma bu şekilde olur diye örnekleyebilsek... Tavsiye edilir...
2026 58. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2026 20:20
Cidden bazı yerlerde beni krizlere soksa da eğlenceli, heycanlı ve komik bir kitaptı. Sonunda öğrendim ki devam kitabı da varmış "Kan Damlası". Bakalım okuruz heralde:)

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)