Kiraz Çiçekleri
2025 23. kitabı
Herkese Merhaba <3 Bugün Japon Edebiyatından Kawabata’nın “Kiraz Çiçekleri” adlı eserinin yorumuyla geldim. <3 Konusundan kısaca bahsetmem gerekirse; Kyoto’da değişim rüzgarları eserken Kimono ustası Takichiro’nun evlatlığı Chieko’da bu değişimden nasibini alır. Evlatlık olduğunu çok önceden bilen Chieko bir gün bir festivalde dua ederken kendisine tıpa tıp benzeyen bir kıza rastlar. Dağ köyünden Naeko onun ikiz kardeşidir. Böylelikle Chieko gerçek ailesi hakkında bir şeyler öğrenmeye başlar. Naeko ise kız kardeşini bulmanın mutluluğunu yaşamaktadır. Kiraz çiçeği hem görüntü hem de koku olarak çok sevdiğim bir şey olduğu için yazara ilk bu kitabıyla başlamak istedim. Bir bakıma adına vuruldum. Ama aşırı beğenerek okuduğumu söyleyemeyeceğim. Hee kötü müydü tabiki hayır! İnsanın kalbinde güzel duygular uyandıran, sebepsizce gülümseten bir kitaptı. İçinde çiçek, böcek, yeşillik, aşk, sevgi, iyilik, kardeşlik, gibi bir sürü güzel unsuru barındıran bir kitap nasıl kötü olsun zaten. Çiçek seyretme ve birini çiçek seyretmeye davet etme geleneğine ayrıca bayıldım. <3 Düşünsenize ilk date’niz kiraz çiçeği seyretmek ne hoş :) Ben kitapta bir son yakalayamadım ucu çok açıktı. Aklımda birden fazla soru işareti bırakarak bittiği için iyiki okumuşum diyemedim. Ama yazarın 12 yılda tamamladığı Karlar Ülkesi’ne de bir şans vereceğim elbette… Araştırdığım kadarıyla Kawabata hafife alınacak bir yazar değil zaten… Japonya’ya ilk Nobel’i kazandıran önemli bir yazar kendisi. Ama nedeni bilinmeyen bir sebepten 1972’de gazla intihar ederek yaşamına son vermiş. Toparlamak gerekirse ağır kitaplardan bunalanlara, reading slump çekenlere ilaç gibi gelecek bir kitap kiraz çiçekleri. OKUYUN OKUTUN Kitapla Kalın Sevgiler <3
Kiraz ÇiçekleriYasunari Kawabata · Can Yayınları · 20221,055 okunma