Kalpsiz incelemesiyle geldim. Bir süre etkisinde kalacağım bir kitap galiba.
Evren:
Harikalar Diyarı benim zaten çok sevdiğim bir evren. Kitabı almamın asıl sebebi de bu zaten. O yüzden zaten artı bir puanı vardı ve yazar da evreni gerçekten iyi anlamış ve iyi yansıtmış bence. Aynı şekilde karakterleri de çok iyi yansıtmış. Özellikle Kral’ın nasıl bir avel olduğunu, Kral olmakla uzaktan yakından alakası olmadığını başından sonuna kadar çok iyi göstermiş.
Onun haricinde evrene Hiçbiryer’i farklı olarak da olsa eklemesi hoşuma gitti. Çünkü o da sevdiğim bir evren.
Karakterler:
Önce ana karakterden bahsetmem lazım tabii ki. Neden bilmiyorum artık eskisi gibi karakterlere fazla bağlandığımı hissedemiyorum ama bu onu anlamadığım anlamına gelmiyor. Ailesinin bile yanında durmayışı, sürekli bir şeyleri içinde tutmak zorunda kalışı, ne yapacağını bilememesi ama denemekten de vazgeçmemesi… Hepsi bir noktada az da olsa kendimi benzettiğim şeyler oldu.
JEST. Hasret kalmışız böyle erkek karakterlere. Başından sonuna tam bir centilmendi. Tam da Harikalar Diyarı’na uygun bir karakterdi.
Ve birde Cheshire.. Bir karakter her seferinde mi favorim olur ya. Geliyor gidiyor dedikodu yapıp gidiyor diva. (Spoi sayılır)Keşke Cath’in kuzgunla arası nasıl iyi kaldıysa onunla da arası iyi kalsaydı. Gerçekten Cath’i önemseyen nadir karakterlerdendi çünkü bence. (Spoi bitti)
Sonu:
Ve en önemli kısım da kitabın sonu. Harikalar Diyarı’nı bilen herkes gibi ben de sonunu biliyordum ama benim bile ufak bir umudum vardı. Sonuyla ilgili söylenecek çok şey var ama ben bulamıyorum gibi sanki. Sonu belli olan bir kitapta bile bana duvarı seyrettiren bir sondu yani. Ve ben daha önce de Harikalar Diyarı ile ilgili bu tarz şeyler izledim veya gördüm. Ama hiçbiri bu kitap kadar gerçek hissettirmedi. Artık orijinal hikayeye baktığımda bile aklıma bu versiyon gelicek galiba.
Yazım dili:
Bununla ilgili de kısa bir şey söyleyeyim. Yazarın 2 kitaplık Gilded serisini okudum daha önce ve o kitabın yazım diliyle karşılaştırdığım zaman bu kitabınki daha sönük kalıyor. Gilded’da yazarın betimlemelerine ve dilindeki akıcılığa hayran kalmıştım. Bu kitap için aynısını diyemem mesela ama yine de okunmaya değer bir kitaptı bence. Harikalar Diyarı’nı benim kadar seviyorsanız bir şans vermelisiniz bence.