2025 93. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2025 20:34
Dul Bayan Basquiat, yalnızca iki insanın aşkını anlatmıyor; tutkunun, yıkımın ve sanatın iç içe geçtiği, çelişkilerle örülü bir hayatın resmini çiziyor. Suzanne ile Jean-Michel’in hikâyesi, bazen büyüleyici bir ressamın fırça darbeleri gibi coşkulu, bazen de zehirli bir duman gibi boğucu. Okur, bir yandan New York’un 80’lerindeki sanat patlamasının renklerine bulanırken, öte yandan bu renklerin ardındaki karanlığı, bağımlılığı ve kırılganlığı bütün çıplaklığıyla görmeye mecbur bırakılıyor. Jennifer Clement’in kalemi, Suzanne’ı yalnızca Basquiat’ın gölgesinde kalan bir sevgili olmaktan çıkarıyor; onu çocukluğunun yaraları, kadınlığının sessiz çığlıkları ve hayata tutunma direnciyle ete kemiğe büründürüyor. Böylece kitap, sadece bir sanatçının biyografisi olmaktan çıkarak kadınların görünmez acılarına, bastırılmış hikâyelerine de ışık tutuyor. Her satırında şu soruyla yüzleştim: Sanat ve aşk gerçekten kurtuluş mudur, yoksa sadece daha derin bir uçurumun kapısı mı? Kitap bu soruya kesin bir yanıt vermiyor belki ama hissettirdiği şey şu: her büyük sanat, biraz da acının, kırılmanın ve kayboluşun içinden doğar. Son sayfayı kapattığımda elimde kalan yalnızca Basquiat’ın trajik gölgesi değil, Suzanne’ın güçlü ama hüzünlü tanıklığıydı. İşte bu yüzden Dul Bayan Basquiat, okunup geçilecek bir kitap değil; uzun süre zihinde ve kalpte yankılanacak, bir devrin acılarını fısıldayacak bir tanıklık.
Dul Bayan BasquiatJennifer Clement · Siren Yayınları · 2022124 okunma