2025 50. kitabı
Okunma: 09 Mart 2025 00:00
"İYİCE PSİKOPATA BAĞLADIK" "Miktar zarfı, insanı sıkıntıya sokar. En, daha, pek, çok, az, biraz, fazla... Mesela eşimi seviyorum demekte sıkıntı yoktur ama eşimi çok seviyorum, ona çok aşığım demek; o bana bir hata yaparsa kaldıramam demektir. Yani duygunun miktarında sıkıntı vardır. Demem o ki; hayat bir dengedir. Dengeyi kaçıran sıkıntıya girer." Hepimiz stres, kaygı, panik atak ve depresyonun çağımızın hastalıkları olduğunu düşünürüz. Ancak gerçekte, bunlar yalnızca görünen yüzdür. Asıl mesele, insana dair unuttuğumuz hakikatlerde gizlidir. Bugün bizi en çok yoran şey; fazla değer vermek, kendimizi rahatlık alanımızın dışına çıkarmamak, olaylara gereğinden fazla anlam yüklemek, bildiğimizi sandığımız şeyleri yanlış bilmek ve insan olarak sınırlarımızı unutmaktır. Bilgi eksikliğimiz de bu zincire eklenince, ruhsal sıkışmışlık kaçınılmaz oluyor. Oysa her hastalık, insana yeniden “ben insanım” diyebilmeyi hatırlatan bir süreçtir. Bizi durağanlıktan uyandıran, sorgulamaya davet eden, dönüşüm için çağrı yapan bir işarettir. Beyin öylesine muazzam, öylesine gizemli bir organdır ki onu tanımaya başladıkça, kendi potansiyelimizi keşfetmek için cesaret buluruz. Beynimizi tanıdıkça eski kalıpları geride bırakabilir, “Yaşasın yeni ben!” diyebiliriz. “Çağımızın hastalığı ne panik atak, ne kaygı, ne stres, ne depresyon… Çağımızın hastalığı fazla değer vermek, rahatımız bozulmasın demek, kolaya kaçmak, fazla anlam yüklemek, bildiğimizi sandığımız şeyleri yanlış bilmek ve insan olarak sınırlarımızı unutmak…” Gerçekten de öyle değil mi? Günümüz insanı bilgi bombardımanı içinde kayboluyor, kendini yıpratıyor ve çoğu zaman kendi sınırlarını görmezden geliyor. Oysa yazar, her hastalığın bize aslında “insan olduğumuzu hatırlatmak” için bir vesile olduğunu hatırlatıyor. Kitap, hayatın içinde hepimizin karşısına çıkabilecek sorunları ele alıyor. En güzel yanı ise bu sorunlara sadece dikkat çekmekle kalmayıp, çözüm odaklı bir bakış açısı sunması. Üstelik bunu uzun ve karmaşık açıklamalarla değil, kısa cümleler ve özlü paragraflarla yapıyor. Bu sayede okurken sıkılmadan, aksine daha bilinçli ve odaklı bir şekilde faydalanabiliyoruz. Eserde tam 34 bölüm ve birçok alt başlık bulunuyor. İçerik oldukça zengin: Çocuk, aile ve eğitim: Anne-babaların çocuk yetiştirmede yaptığı hatalar ve doğru stratejiler Kadın ve erkek üzerine ilişkiler: Evlilik, sevgililik, boşanma, cinsellik, sosyal çevre, akraba ilişkileri Güncel hayat meseleleri: Mevki, ekonomik ve kültürel problemler Ruhsal ve zihinsel konular: Felsefe, hayat psikolojisi, depresyon, inanç, iletişim, teknoloji ve yaşam reçeteleri Tüm bu konular hem gündelik hayatımıza hem de iç dünyamıza ışık tutacak nitelikte ele alınmış. Kitabın en dikkat çeken yönlerinden biri, duygularımızın ve yaşadıklarımızın kaynağının önce zihinde başladığını vurgulaması. İnsan çoğu zaman başına gelenlerin kurbanı olduğunu düşünür. Oysa yazarın altını çizdiği gerçek şu: Kişi, kendi eliyle sorunlar yaşayabildiği gibi yine kendi eliyle bunları düzeltebilir. Bunun yolu da sağlam bir beyin ve doğru bilgi ile hareket etmekten geçer. Kitap boyunca yazar, yaşadığımız problemlere sadece dikkat çekmekle kalmıyor, nokta atışı tavsiyeler sunuyor. Bu yönüyle eser, bir düşünce kitabı olmanın ötesinde, günlük hayatımızda uygulayabileceğimiz pratik bir rehber niteliğinde. Sağlam bir psikolojiye sahip olmanın yolu; sağlam bir beyinden ve sağlam bilgiden geçer. Hayata bakış açımızı değiştirmek, düşünce sistemimizi yenilemek ve bilgimizi doğru kaynaklardan beslemek, ruhumuzda bir inkılap yaratır. Unutmayalım: Düşünce yalnızca beynimizin içindeki geçici bir toz bulutu değildir. Düşünce, yaşamın işleyişinde en büyük paya sahip unsurdur. Sürekli hata yapan insanlar aslında kötü oldukları için değil, beyinlerini doğru kullanmayı bilmedikleri için yanılırlar. Beynimizi tanımak, düşüncelerimizin yönünü fark etmek ve kendimizi keşfetmek, gerçek anlamda bir dönüşümün kapısını aralar. Kitapla Kalın.
İyice Psikopata Bağladık!Burakhan Bars · Az Kitap · 202412 okunma