Yeraltından Notlar
2025 1. kitabı
Okurken çok etkilendiğim, her satırda kendi iç dünyamda çatışma yaşadığım başyapıtlardan biri. Kitap iki bölümden oluşuyor: İlk bölüm, toplumdan farklı bir bireyin davranışlarını, toplumun ona nasıl davrandığını tasvir ediyor. İkinci bölüm ise bu bireyin hikâyesini, ilk bölümdeki fikirlerini, davranışlarını ve kaygılarını ortaya koyuyor. Sanırım Yeraltından Notlar'ı en sevdikleri eserlerden biri olarak gören çoğu kişi, ikinci bölümde karaktere benzer hissettikleri için böyle düşünmüş. Ve aynı şeyin benim de başıma geldiğini söylemeliyim. Dostoyevski'nin bu kitapta aşağı yukarı dediği gibi, "Yalnızca büyük bir taş duvarın durdurabileceği bir boğanın öfkesine sahip, ancak güçlülerin size güldüğü küçük bir kemirgen görünümündeki bireyler." Baş kahraman hikâye boyunca böyle hissediyor. Dostoyevski'nin elbette söylediklerinin hepsine katılmıyorum, ama bu, onun yanlış düşündüğü ve onun önemini anlamamı engellemiyor.
Yeraltından NotlarFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025159,5bin okunma