2025 3. kitabı
Cumhuriyetin kuruluşunda Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün üç büyük eylemine değinen yazar bunların birincisinin; emperyalizme karşı Kurtuluş Savaşı, ikincisinin; padişaha karşı demokratik devrim, üçüncüsünün; ümmet aşamasından millet aşamasına dönüşümü olduğundan bahseder. Rejimin neden Cumhuriyet olarak seçildiğini, ekonomik bağımsızlık adına atılan adımları ve sürdürülebilir bağımsızlık hedefinde Atatürk’ün vizyonunu Nutuk’tan da alıntılar yaparak kendi penceresinden yorumlar. Atatürkçülük ve Kemalizmin farklı anlamlar ihtiva ettiğini açıklayarak Ulu Önder’in fikirlerinin toplumun bazı bölümü tarafından hatalı algılandığı, bazı bölümü tarafındansa çarpıtıldığından yakınır. Batıdaki yenilik ve gelişmeler taklitçi anlayışla direkt tatbik edilmemeli, içinde yaşadığımız ulusal koşullar ve zenginlikler ile sentezlenerek hayata geçirilmelidir. Aksi bir uygulama, halka yabancılaşmaya ve özden kopmaya neden olacaktır. Deneme türünde yazılıp bolca eleştiri de barındıran kitap, ufkumu genişleterek yeni bir bakış açısı kazandırdı.
Hangi AtatürkAttila İlhan · İş Bankası Kültür Yayınları · 20031,566 okunma