Güzel, Kafa Karıştırıcı ve Muazzam Bir Manga
2025 24. kitabı
Yine geç kalınmış bir incelemeyle karşınızdayım. Gerçi bunun nedeni hem benim belli bir noktadan sonra inceleme yazma alışkanlığı edinmem hem de 1000 Kitap'a bu yılın Şubat ayında katılmış olmamla alakalı. Neyse işte sözüm ona bu mangayı da 1 Ocak'ta okumaya başladım ve yaklaşık iki haftada da bitirdim (biraz uzun bir seriydi çünkü). Aslında yıla nasıl başlarsan tüm yıl da havanın öyle gittiğine dair bir inanış var ama benim bu seneye mangayla girmeme rağmen aylardır hiç doğru dürüst okuyamamış olmam biraz aksine inanmama neden oldu. Nihayetinde bu sene manga açısından kötü kitap açısından iyi bir dönem yaşadım. Şimdi eminim bu açılış faslı zerre umrumuzda olmamıştır, mühim değil buradan sonrası daha çok ilginizi çekecek bundan emin olabilirsiniz çünkü asıl aksiyona şimdi başlıyorum. Evvet gelelim mangamıza. Şimdi size kendisiyle ilgili verebileceğim en temel bilgi Alice Harikalar Diyarında temasını alıp fantastik, gizem, dram ve kargaşayla harmanlayarak; içine biraz da canavarlar ekleyerek ortaya karışık, dolu dolu ve bayağı beyin yakan muazzam bir hikaye yaratmış olmalarıdır. Yani bu sözlerimden de anlayabileceğiniz üzere ben Pandora Hearts, Vol. 1'a bayıldım ama şu uyarıyı da vermeliyim ki hikayesi uzun süreli gizemler barındırdığı için insanı sürekli merakta bırakıyor, bir şeylerin anlam kazanması için inanılmaz beklemeniz gerekiyor ve bu süreçte de neyin ne olduğunu anlamlandırmaya çalışırken beyniniz epey bir karışıp, yoruluyor. Kısacası sabır işi ve en çok da Harikalar Diyarı teması ile gizem türünü sevenler için ideal bir seçenek. Bakın ben iki şartı da karşılamama rağmen mangayı ilk okumaya çalıştığım seferden sonra bırakıp ancak bir sene kadar sonra yeniden başlama kararı alabildim. Gerçi bunda benim kişisel sebeplerimin de etkisi var fakat sonuç olarak az bilinen bir seri olmasının en büyük nedeni de bu zorluğu diye düşünüyorum. Bu arada manga Alice Harikalar Diyarı'nda hikayesini birebir olarak takip etmiyor, daha çok tema olarak kullanılmış. Yani içinde masaldan esintiler var çoğu karakteri de aynı adı taşıyor ama esasında farklı bir hikaye. Japonların hayal gücüne biraz aşinaysanız eğer şu kadarını söyleyebilirim ki bu manga Alice'in maceralarını andırsa da aslında apayrı bir şey. Konusuna değinecek olsam - ki nasıl anlatacağımı ben de bilmiyorum - neyse deneyeceğiz birşeyler. Oz Bezarius 15 yaşına girdiğinde yapılacak olan yetişkinlik töreni için bu iş adına özel olarak tahsis edilen bir malikaneye giderler. Fakat tören esnasında birden gizemli Baskerville klanının Shinigamiler'i (Ölüm Meleği olarak da geçer) ortaya çıkar, töreni mahveder ve Oz'un ne olduğunu bile bilmediği bir günah yüzünden onu sadece en büyük günahkârların atıldığı bir hapishane olan Abyss'e yani boşluk boyutuna atarlar. Oz orada Zincir denilen pek çok canavarla karşılaşır ve Alice isimli genç bir kız tarafından kurtarılır. Sonuç olarak onun da bir Zincir olduğunu öğrendiği bu kızla bir anlaşma yapar ve B-Rabbit'in gücünü kullanarak Abyss'ten kaçmayı başarırlar. Fakat Oz tekrar dünyaya döndüğünde o bilmese bile aslında gidişinin üzerinden on koca yıl geçmiş fakat kendisi Abyss'in zamansız boşluğunda olduğundan yaşı 15'te kalakalmıştır. Oz o noktadan sonra eski arkadaşı ve aynı zamanda uşağı olan Gilbert'le yeniden karşılaşır, Zincirleri avlayan ve Abyss'i araştıran Pandora örgütüne katılır ve içinde Mad Hatter (Çılgın Şapkacı) 'nın da bulunduğu bir ekibin parçası haline gelir. Artık amacı bir yandan Pandora'nın görevlerini yerine getirirken bir taraftan da şu sözde günahının ne olduğunu öğrenmektir. Ve bu yolculuğunda pek çok yeni karakter, zorlu düşmanlar, çok çeşitli olaylar, büyük gizemler ve Sabrie trajedisi gibi yüz yıllık çözülememiş esrarengiz durumlarla karşı karşıya kalır. Şimdi böyle deyince Alice Harikalar Diyarı'nda ile ne alaka diyebilirsiniz, bayağı bir alakası var aslında ama siz bunlarla kademeli olarak tanışıyorsunuz. Şimdi dediğim gibi çok fazla karakter olduğu için tek tek hepsini ele alamayacağım ama favorilerimin kim olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki de sıranın başını Mad Hatter çekiyor, size şapkacıları sevdiğimi söylemiştim değil mi? Sonra Gill, kuzgunları da severim elbette (bir dakika ya şimdi şöyle bir bakınca saç göz renginden tutun kuzgunu olmasına kadar herşeyiyle bu adam Kalpsiz 'deki Joker'e benziyor. Jest'im meğer seninle aylar öncesinden tanışmışız da haberim yokmuş.) Sonra Dük Barma. (Çünkü ben erkeklerde uzun saç ve kızıl renge bayılırım, ayrıca karakteri de efsane.) Canım kedim Cheshire (ki burada yakışıklı bir erkek olma gibi bir artısı da var ama kulakları ve kedi kuyruğu olan bir erkekten söz ediyorum ;) Son olarak da Alice (obur ve tatlı bir kızdır kendisi ama tırpanı var yani dikkatli olun.) Oz Bezarius'u da ana karakter olarak seviyorum, bence rolünü iyi oynuyor ama aynı şeyi kahraman Jack Bezarius için söyleyemeyeceğim çünkü o tam bir şerefsiz. Hah bence burada noktalayalım incelemeyi. Herşeyi toparlarsak eğer mangayı çok severek okudum ve herkese de öneriyorum ama beni dinleyip de herkes okumasın çünkü bayağı kafa karıştırıcı bir seri olduğu için altından kalkamayacak olanlar sonrasında bana sövebilirler. Alice Harikalar Diyarında temasını çok acayip bir manga hikayesinde görmek ve aynı zamanda gizem ve entrikalara doymak istiyorsanız o zaman Pandora Hearts, Vol. 1 tam size göre bir manga demektir.
Pandora Hearts, Vol. 1Jun Mochizuki · Yen Press · 200930 okunma