İçsel Yolculuk ve Farkındalık
2025 365. kitabı
Kendi ruhumun derinliklerinde gezinmeye başladım. Asaf’ın kelimeleri, bir akşamüstü odama dolan sessizliğin içindeki yankıları gibi, içimde bir boşluk bırakıyor, sonra o boşluğu anlamlı bir hisle dolduruyordu. Sayfaları çevirdikçe, geçmişten gelen yalnızlık anılarım, görünmez bir el tarafından önümüze serilmiş gibi gözlerimin önüne geldi; bir arkadaşın kaybı, bir gülüşün özlemi, konuşulmamış sözlerin ağırlığı. Okul döneminde, sessizce kenarda oturup sınıfın karmaşasını izlediğim zamanlar vardı. İnsanların konuşmalarının arasında kendimi kaybolmuş hissederdim; Asaf’ın dizeleri bana, o anların anlamını ve yalnızlığın aslında paylaşılmakla değil, kabullenilmekle hafiflediğini hatırlattı. Kitap bana yalnızlığın bir eksiklik değil, bazen bir derinlik, bir düşünce alanı olduğunu öğretti. Kendimle baş başa kaldığımda duyduğum korku ve huzursuzluk, Asaf’ın şiirleriyle yerini bir tür sükunete bıraktı; kelimeler, düşüncelerimi adeta mercek altına alıyor, her bir duyguyu titizlikle ortaya çıkarıyordu. Bir bölümde, insanın kendi iç dünyasında kaybolmasının kaçınılmaz olduğu anlatılıyordu. Bu, bana bir yaz günü penceremin önünde oturup gökyüzünü izlediğim ve hiç kimseyle paylaşamadığım hislerimi hatırlattı; o anlarda rüzgarla birlikte düşüncelerim de savruluyor, fakat kelimeler sessizce ruhuma dokunuyordu. Asaf’ın cümleleri, o savrulmalar arasında bir rehber gibi, yalnızlığın doğasında bir tür güzellik ve bilgelik olduğunu fısıldıyordu. Her bir şiir kendi anılarımı ve duygularımı tetikledi. Bir arkadaşımın gülüşü, bir kaybedilmiş hayalin acısı, küçük bir mutluluğun sessiz sevincini tekrar hatırladım. Asaf’ın yalın ama derin dili, bana sadece duygularımı fark ettirmekle kalmadı, aynı zamanda onları kabullenmeyi de öğretti. Yalnızlık, artık korkulacak bir şey değil, içsel bir yolculuk ve ruhun kendiyle barışmasının bir parçasıydı. Kitabı kapattığımda, kendi yalnızlıklarımı ve anılarımı daha derin ve nazik bir bakışla görmeye başlamıştım; Asaf’ın kelimeleri, adeta ruhuma işlenmiş bir yankı gibi kalmıştı.
Düşünce
Yalnızlık PaylaşılmazÖzdemir Asaf · Yapı Kredi Yayınları · 202117,4bin okunma