Bu Ümmetin Gencine tavsiyeler (alıntı)
2025 28. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2025 00:35
Bu Ümmetin Genci Sana şimdilerde dikkatlerden kaçmış gibi duran bazı Örnek sünnetler sıralayalım. Sen de onlari adim adim uygula. Böylece Peygamber aleyhisselama yakınlığın artsın. Hayatınin bereketi çoğalsın. 1- Mümin kardeşinle karşılaşinca musafaha yap. Musafaha, tokalaşmadan daha samimi ve daha kapsayicidır 2- Müslüman kardeşine dua et ama onun duymadigi yerde ve zamanlarda duayı özelikle yap. 3- Ayda bir defa bile olsa sabah namazndan sonra camide, otur ve günesin doğmasıni, ardindan da kerahet vaktinin çıkmasını bekle. iki rekat işrak namaz kil ve oyle çık camiden. Bu önemli bir sünnetir. 4- Her duyduğunu konuşma hakkın olmadiğini bil. Peygamber aleyhisselam, her duyduğunu konuşanin yaptığını günah olarak yeterli görmektedir. 5- Bir mü'min kardeşine karsı icinde sevgi beslediginde bunu ona bildir. Seni Allah için seviyorum' demen bir sunnettir. 6- Akşam saatlerinden sonra çocukların sokaklara çıkmasın Peygamber aleyhisselam Efendimiz yasaklıyor. Buna uy. 7- Müminle karşilaşınca tebessüm etmen sünnettir. Tebessümü basit görme. 8- Hoşuna giden bir işten sonra şükür secdesi yap. 9- Anne-baban için istigfar etmeyi unutma. Onlarin belli bir günahı olduğunu bilmen gerekmiyor. Sen onlar icin diri iken de ölü iken de istiğfar et. 'Rabbim anne-babamı mağfiret et' de. 10- Erkek isen kadına, kadın isen erkeğe ev işlerinde yardimcı ol. Bu yardim bir sünnettir. Senin böyle bir sünneti önemsemen, sünnete ehil olman demektir. 11-Bir ağaç veya uzun ömürlü bir bitki dikmeye çalıs. 12- Adres sorana yol göstermek insanliktan önce bir sünnettir. 13- Eve yapacağın harcamalanı Allah icin niyet ederek cift yönden kazan; hem ev harcamaları görevini yap hem Sünnet izle. 14- Yaptığin işte şu kural izle: Az da olsa sürekli olacak. Bu bir sünnet olduğu hâlde insanlar bunu ihmal ediyorlar. Sen bu ümmetin genci olarak bunu yaşat. Yalnız bu kural farzlar için değildir. Farzlar emredildiği kadardir. Azı da fazlası da olmaz. Nafile ibadetlerde ve hayır türü işlerde ise az da olsa sürekli olandir tercih edilen. 15- Durumun iyi iken dua et ki, durumun sıkıştiğinda duan daha kabule yakın olsun. 16- Calıstırdığin insanlara karşi disiplinli ol ama affetmeyi ve merhameti unutma. 17-Giyilip çıkarılan şeylerde giyerken sağdan çıkarırken soldan basla. 18- Kendini düşünür gibi mü'min kardeşini düşün. Gücünün yettiği kadar da düşündüğünü uygula 19- Zikirsiz günün olmasın. Sübhanallah , elhamdülilah. Allahuekber" demeye alıs. Bunun için de tespih kullanman hatta sayman gerekmez. 20- Yaşın ve başın ne olursa olsun, nasihat dinlemen sünnet adami olmanin geregidir. 21- Cuma namazına erken git. 22- Allah`tan afiyet iste. Afiyet 'dertlerden uzak olmak' demektir 23- Hediyelesmek sünnettir. Kapasitene, kimligine uygun hediye ver. Külfetli hediye hediyeyi sünnet dışına iter. 24- Güne erken basla. Sabah namazini veya sabah namazına en yakın saati işin için, talebe isen dersin için kullan. Gece de erken yat. Yatsıdan sonra ne kadar erken yatarsan o kadar sünnete yakın olursun. 25- İyilik yapana teşekkür etmek iyi bir insan olmaktan önce iyi bir sünnet ehli olmaktır. 26- İnsanları överken aşırlığa kaçma, kendini övmekten kaçın. 27- Yaşlılıktan, üzüntü pozisyonundan, aciz kalmaktan,tembellikten, cimrilikten, korkaklıktan, borctan ve insanlara mahkum olmaktan Alah'a sığınmayı ilke edin kendine. 28- Allah'a hamd, Peygamber aleyhisselama salavat dilinde dönsün dursun. 29- Müslümanlara yardımaci olmak diye bir ilke edin. Parayla, bedenle, sözle ve ne ile gerekiyorsa onunla yardimcı ol. 30- Asla çocuklarına beddua etme. Gerekçesi ne olursa olsun beddua etmeyeceksin! Unutma, bu bir sünnettir. 31- Camide namaz kılarken birinci safin adamı ol. 32- Cocuk büyütmek ibadettir. Kız Çocuğu meraklısı olup onlara özellikle ilgi göstermek ise önemli bir sünnettir. Kız kardeşler de bu sünnete dahildir. 33- Selam bu ümmetin Peygamberinin parolasıdı. Onun ümmeti de selamla başlar selamla bitirir. Çocukları da selamda farkli görmeyiz. 34-Baba dostlarini dost bilmek sünnettir. 35-Sünnet namazlar önemlidir ama birakıldiklarında haram işlenmiş olmaz; sevap kaybı olur. Sabah namazinın iki rekat sünneti ise bir baskadır. O sünneti asla terk etme. 36- Kaç kişiye Kur'an öğrettiğini, ögretilmesine vesile olduğunu sürekli düşün. Birilerine Mushaf hediye ederek kolayını tercih etmeden öğreterek, öğretmeye yardimcı olarak yap bunu. Bu ümmetin en hayırlıları Kuranı ögrenen ve ögretenlerdir. 37- Yaptiğın bir iyiliği asla hatırlatma, başa kakma! 38- Mutlu olduğun anlar Allahuekber diyerek sevaba dönüştür. 'Muhammedun Resâlullah' Sana Ne Kattı Biliyor musun? 1- Muhammed aleyhisselamın verdiği bütün bilgileri doğruladın, tartışmayı reddettin. Geçmiş zamana, geleceğe dair ne dediyse doğru olduğunu kabul ettin. 2- Onun peygamberligi önceki bütüin peygamberlikleri kaldirmiş ve onlarin yerine gönderilmiştir. Onun peygamberligi insanlara ve cinlere ayni anda yönelilktir. 3- Ne emrettiyse yapmayı neyi de yasakladıysa onu terk etmeyi benimsedin. Ona aykırı olmayı bu sözü sövlemekle çelişecek diye kabul ettin. 4-Yaşadigın dindarlik ona benzemek zorundadır. O dinin örnegidir ve alternatifi de yoktur. Onun dini eksiksiz oldugu icin ornekligi de tartışmasızdır. Onun çizgisine ilave yapmanin adi bid`attir ve bid'at hatadır. Onun izini sürmenin adı ise sünnet olmuştur. Bu Ümmetin Genci
Din
Bu Ümmetin GenciNureddin Yıldız · Tahlil Yayınevi · 20211,170 okunma