2025 151. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2025 00:00
"YEŞİL MAVİ HAYAT" "İnsanın mutlu ya da mutsuz oluşunun tek sorumlusu kendisidir. Dış varlığımız, tadını ve rengini iç varlığımızdan alır. Nasıl ki giysilerimiz bizi kendi sıcaklıklarıyla değil bizim sıcaklığımızla ısıtırlar, onu koruyup beslemektir yalnızca görevleri. Onları soğuk bir bedene giydirirseniz soğukluğu korur ve beslerler. Hiçbir şey kendiliğinden ne o kadar üzücüdür ne de zor." Bugünün hızlı, hedef odaklı ve bireyselleşmiş yaşamında çoğumuz, çoğu zaman farkında olmadan bir yarışın içine sürükleniyoruz. Başarı, statü, görünürlük… Bunlar hayatımızın “anlam” ölçütü haline gelmiş durumda. Ancak insana değer katan erdemler — alçakgönüllülük, paylaşma, şefkat, doğaya ve canlılara saygı — giderek eskimiş, demode kavramlar gibi görülüyor. Oysa bu bakış açısı, büyük resmi kaybetmemize neden oluyor. Kendimizi yalnızca bireysel hırslarımız ve tüketim alışkanlıklarımız üzerinden tanımladığımızda, “gerçek benliğimiz” ile bağımız kopuyor. İnsanın varoluşunu anlamlı kılan, yalnızca elde ettiği başarılar değil; başkalarıyla kurduğu bağ, doğayla olan uyumu ve kendi iç dünyasıyla barışık olabilmesidir. Modern dünyanın koşuşturması, sorumlulukları ve beklentileri arasında çoğu kez kayboluyoruz. Yeşil Mavi Hayat, okurunu bu hengâmeden çıkararak kendi iç dünyasına, yaşamın anlamına ve değerler üzerine düşünmeye sevk ediyor. Hepimize sık sık “ne olacaksın?” sorusu yöneltilir. Bu soruya verdiğimiz yanıtlar genellikle kariyer ya da maddiyat odaklıdır. Peki, neden “mutlu olacağım” ya da “sağlıklı olacağım” cevabını veremiyoruz? Çünkü çağımız sürekli bir kıyas ve yarış atmosferi yaratıyor. İşte yazar, tam da bu noktada bize kendi değerlerimizi hatırlatıyor: yaşamı anlamak, doğayla uyumlu olmak, insan ve hayvan ilişkilerinde empatiyi ön planda tutmak… Kitap bölümler halinde ilerliyor. Kendi gerçek benliğimiz, hayatın anlamı, sosyal medyanın birey üzerindeki etkileri, yalnızlık ihtiyacı, kabullenme süreci, doğa ve insan ilişkisi gibi çok geniş bir yelpazede konulara değiniliyor. Bazen bir kitapla karşılaşırsınız ve daha ilk sayfalardan itibaren size yeni bir bakış açısı kazandıracağını hissedersiniz. Yazar kitabını 50 yaşındayken tamamlamış olsa da bu kesinlikle yalnızca orta yaş okuyucularına hitap ettiği anlamına gelmiyor. Aksine gençler için de hayata yön verecek ipuçlarıyla dolu bir rehber niteliğinde. Yazar, yaşamı boyunca farklı ülkelerde bulunmuş, çeşitli kültürleri tanımış bir isim. Bu çok yönlü deneyimlerini felsefe, sosyoloji ve psikolojiyle harmanlayarak bizlere sunması, kitabın en dikkat çekici özelliklerinden biri. İş ve sosyal yaşamındaki tecrübelerden süzülen bu birikim, satırlara öyle doğal yansıyor ki, kitap adeta su gibi akıp gidiyor. Eser, insanın anlam arayışından mutluluk kavramına; sosyal medyanın hayatımızdaki etkilerinden doğayla olan ilişkimize kadar geniş bir yelpazede konulara değiniyor. Yazar, ele aldığı meseleleri yalnızca kişisel gözlemlerle değil, Antik ve Modern dönem filozoflarının düşüncelerine atıfta bulunarak derinleştiriyor. Bu yönüyle eser, hem bilgilendirici hem de düşündürücü bir nitelik taşıyor. Kitapta en çok etkilendiğim noktalardan biri, yazarın doğayı, insanı ve yaşamın döngüsünü ele alış biçimiydi. Yazar, eserin sonunda kendi kaleminden satırlarla, kitabın özünü âdeta bir yaşam manifestosu gibi dile getiriyor. Hayatın hakkını vermenin, aslında daha fazla insan olmak ve insanca yaşamakla mümkün olabileceğini hatırlatıyor bize. Hepimizin doğanın bir parçası olduğuna, kimi zaman fırtınalarla savrulsak da yeniden toparlanıp yolumuza devam ettiğimize dikkat çekiyor. Bu bakış açısı bana derin bir farkındalık kazandırdı: Belki de yaşamı zorlaştıran biziz. Oysa asıl yapmamız gereken, kendi doğamızla uyumlu, diğer canlılara duyarlı ve yaşadığımız gezegene karşı sorumlu bir şekilde yol alabilmek. Yeşil Mavi Hayat, hayatı sorgulamak, farklı bakış açıları kazanmak ve kendi yolunu çizmek isteyen herkes için değerli bir kaynak. Eğer siz de hem keyifle okuyup hem de zihninizi besleyecek bir kitap arıyorsanız, bu esere mutlaka şans verin. Kitapla Kalın.
Yeşil Mavi HayatMeltem Soğuk Stropoli · Destek Yayınları · 202318 okunma