2025 401. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2025 00:00
"ATEŞİ ÜŞÜTTÜM BİR ELİF MİKTARI OZANCA" Tutamadım yoktu gönlünün kulpu Yüreğe oturdu sessiz gidişin Geçemedim zordu kayanın sarpı Sürûru götürdü veda edişin Aşkı harman edip savurduk yele Gözyaşım döndürdün coşkun bir sele Bülbül vermez miydi ömrünü güle Sükûtu getirdi dalı kesişin Yokluğun cehennem kordu alışmak Ölüm gelmeyince zordu kavuşmak Bugün değilse de yarın muhakkak OZANCA yiterdi Elif deyişin Hayatın en ağır sınavlarından biri, sevdiğimiz birinin sessizce aramızdan ayrılışıdır. Bazen kelimeler kifayetsiz kalır, bazen gözyaşları bile anlatamaz içimizdeki yangını. O an, yüreğin kulpu yoktur artık; tutunacak dal bulamaz insan. Şiirde dile gelen bu hüzün, aslında her insanın kalbinde saklı duran bir gerçeği hatırlatır: Vedalar hiçbir zaman kolay değildir. Giden, ardında sadece bir boşluk değil; hatıralarla, acılarla ve özlemlerle dolu bir dünya bırakır. Sessiz gidişler, en çok da söyleyemediklerimizi yük eder omuzlarımıza. Bazen bir “elveda” bile diyemeden kopar insanın hayatından. İşte bu yüzden yokluk, cehennem ateşi gibi yakıcıdır; çünkü alışmak zordur. Şairin dizelerinde görüldüğü gibi, ölümün gerçekliği bir gün kavuşmayı imkânsız kılıyor olsa da, inanç ve umut, yarının mutlaka bir buluşma günü olacağını fısıldar. Belki bugün değil, belki yarın… ama muhakkak bir yerde, bir şekilde vuslat gerçekleşecektir. Hayatın gerçeği budur: Doğumla başlar, ayrılıkla sınanır, özlemle büyür ve umutla devam eder. Sessiz gidişler acı verir ama aynı zamanda bize kalbin kıymetini, sevginin anlamını ve dostlukların değerini öğretir. Şiir, kimi zaman en sade sözlerle en derin duyguları anlatır. Adı bile başlı başına bir imge: “Ateşi üşütmek” tezatların, kalpteki yangının ve aynı zamanda kırılganlığın ifadesi. “Elif” ise hem tevazu hem de dik duruşun sembolü. Kitap boyunca şair, Anadolu irfanının sıcak sözlerini kullanıyor. “Eyvallah”, “sabır”, “derman”, “yâr” gibi sözcükler, şiirlerin hem anlam dünyasını hem de ritmini belirliyor. Kahvenin kırk yıllık hatırı, yol, kapı, selam gibi gündelik hayatın ayrıntıları, şiirlerde yeniden kutsal bir anlam kazanıyor. Böylece bizler hem tanıdık bir dil buluyor hem de o dilin içinde derinlikli bir çağrışım dünyasına adım atıyoruz. Kitap; aşk, sabır, ayrılık ve maneviyatı harmanlayan, halk şiiri ve tasavvufi söyleyişten beslenen, yalın ama içten bir şiirler toplamı. Duygular çok yoğun ama anlaşılır bir dille aktarılıyor. 1. Aşk ve Ayrılık Şiirleri Yâr, sevda, hasret, kavuşma isteği ve ayrılığın yarattığı sızı. Aşk hem dünyevî hem ilahî bir duyarlıkla işleniyor. 2. Sabır ve Teslimiyet Teması “Eyvallah”, “kader”, “imtihan”, “sabır” gibi kavramların dizelerde sıkça karşılığı var. Aşkın acısının insana olgunluk kattığı düşüncesi işleniyor. 3. Tasavvufi ve Halk Kültürü Motifleri Kahvenin kırk yıllık hatırı, selam vermek, kapı çalmak, yol metaforları. Anadolu’nun sözlü geleneğinden beslenen yalın ve samimi bir dil. 4. İçsel Yolculuk ve Özlem Şairin iç sesi, sükût, iç hesaplaşma ve özlem duygusu. Elif harfi üzerinden varlık-yokluk, sabır-vefa metaforları. 'Ateşi Üşüttüm', sadece aşkı anlatan bir kitap değil; aşk üzerinden insanın sınavlarını, ayrılığı, özlemi, sabrı ve teslimiyeti dile getiriyor. Yüksel’in şiirlerinde aşk, bir yandan kalbin sızısı, diğer yandan ruhu olgunlaştıran bir yolculuk. Bu yüzden dizelerde hem romantik bir kırılganlık hem de tasavvufi bir teselli yan yana bulunuyor. Yani konu, salt bireysel aşk değil; aşk üzerinden insanın olgunlaşması, sınanması ve kendiyle hesaplaşması. Kitapla Kalın.
Ateşi Üşüttüm Bir Elif Miktarı OzancaTolga Yüksel · Vilayet Yayınevi · 20204 okunma