Bataklık Ülkesi Değil Beyaz Zambaklar Ülkesinde
2025 19. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2025 12:05
Grigori Petrov’un bu eseri, küçük ve yoksul bir ülkenin nasıl ayağa kalkabileceğini etkileyici bir dille anlatıyor. Finlandiya’nın (kendi dilinde Suomi, yani Bataklıklar Ülkesi) cehalet ve yoksulluktan, eğitim, kültür ve çalışkanlık sayesinde nasıl modern ve örnek bir ülkeye dönüştüğünü gözler önüne seriyor. Kitapta özellikle şu vurgu dikkat çekiyor: Vatan için ölmekten çok, vatan için yaşamak ve onu emekle, bilgiyle yüceltmek. Bir toplumun yeniden doğuşunun sadece savaşlarda değil; öğretmenlerin sınıfta, çiftçilerin tarlada, ebeveynlerin aile içinde verdiği mücadeleyle mümkün olabileceği çok etkili örneklerle işlenmiş. Bu kitabın en dikkat çekici tarafı, Mustafa Kemal Atatürk tarafından da tavsiye edilmiş olması. Okurken, neden tavsiye ettiğini çok net anlıyor insan. Çünkü Finlandiya’nın uyanışı ile bizim Kurtuluş Savaşı yıllarımız arasında büyük benzerlikler var. Tıpkı onların yaptığı gibi, biz de cehalet ve yokluk içinden icinde kıvılcım olan cesur insanların farkındalığı ve önderliğiyle eğitim, çalışkanlık ve birlik sayesinde ayağa kalktık. Benim gözümde bu eser sadece Finlandiya’nın (Suomi – Bataklıklar Ülkesi) hikâyesi değil; aslında her toplumun yeniden doğuş reçetesi. Ve vatanını seven her Türk’ün mutlaka okuması gereken bir kitap. Kitabın yazarına, kitapta cesaretle kıvılcımını yaymaya çalışan lider, ileriyi gören ruhlara, ülkemizin kuruluşunda ve kurtuluşunda emeği geçen tüm atalarımıza, halen pes etmeden umutla gayret eden tüm güzel ve cesur yüreklere sevgi, saygı ve minnetle..
İnsan ve Toplum
Beyaz Zambaklar ÜlkesindeGrigory Petrov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025124,8bin okunma