Küçük şeyler, büyük etkiler...
2025 28. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2025 14:21
Hayatın o önemsiz görünen detaylarının aslında nasıl büyük etkiler yarattığını gösteren, toplumun bakışını eleştiren, masumiyet, hayal kırıklığı, tek taraflı hayranlık gibi konuları ele alan, hem düşündüren hem de duygulandıran bir eserdi. Bütün bölümler güzeldi fakat en beğendiğim bölüm son bölüm olan Pandomima'ydı. Çok etkileyiciydi bence. Önce ona sonra da diğerlerine paragraflar açmak istiyorum. PANDOMİMA bölümü... Gerçekten çok dokunaklıydı. Beni çok etkiledi. Sözsüz anlatımın gücü ve karakterin çaresizliği insanın içine işliyordu. Samipaşazade Sezai insanların yalnızlığını, çaresizliğini ve sessiz mücadelelerini o kadar güzel yansıtmıştı ki o kısa öyküde. Ve o son sahnesi... Tam bir trajedi ve ironiyi bir arada sunuyordu bize. Bir yandan karakterin çaresizliği, öte yandan çevrenin farkında olmadan eğlenmesi. İnsanın kalbini burkan bir sahneydi... Tolstoy’un dediği gibi, bazen insanlar en derin acıları bile göremiyor veya anlayamıyorlar. Bu sahne de tam olarak bunu hissettirdi bende. DÜĞÜN bölümü; aslında bu bölüm sadece bireysel bir trajediyi değil, dönemin toplumsal baskısını da gösteriyordu. Kadının söz hakkı olmaması, kaderinin başkalarının kararlarına bırakılması... Bence bu bölüm, hem çaresizlik hem de toplumsal düzenin acımasızlığı açısından en vurucu hikâyelerden biriydi. En acısı da Dilsitan’ın içten içe mutlu olamayacağını bile bile boyun eğmek zorunda kalmasıydı. HİÇ bölümü; bomboş gibi görünen ama bir o kadar da çarpıcı bir öyküydü. "Hayatta bazı şeyler öylece olur ve biter, bir anlam arasan da boşuna" der gibiydi. KEDİLER bölümü; bence kitabın en ince mizah barındıran hikâyelerinden biriydi. Toplumun küçük şeylere nasıl büyük anlamlar yüklediğini gözler önüne seriyordu. İKİ YÜZ ELLİ KURUŞA BİR ASIR bölümü; insanlar için duygular, anılar hatta vicdan bile paranın karşısında ikinci planda kalabiliyor dedirten cinstendi. Toplumda değer dediğimiz şeyin çoğu zaman maddi ölçülere indirgendiğini gösteriyordu bize. BU BÜYÜK ADAM KİMDİR bölümü; masumiyet, hayal kırıklığı ve toplum eleştirisi iç içe geçmişti bu bölümde. Hem düşündüren hem de duygulandıran bir hikâyeydi. ARLEZYALI bölümü ise Daudet'nin L'Arlésienne hikâyesinin çevirisiydi. Görünmeyen bir aşk, görünmeyen bir kayıp, duyguların ve hayal kırıklıklarının sessiz ama derin yankısı vardı bu bölümde de. Kısacası her bölümü ayrı ayrı güzel ve düşündüren, okunması gereken bir eser.
Küçük ŞeylerSamipaşazade Sezai · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202518,3bin okunma