2025 1. kitabı
Öncelikle kitapla tanışma hikayemi anlatayım. Ağrı'da çok acıkmış bir vaziyette beyimle beraber (kendisi de Ağrılıdır) yemek yiyeceğimiz yeri arıyorduk. Ardından restorana girdik, yemeğimizi yedik, hesabı ödemek için kasaya gelince kasada bu kitabı gördüm ve oldukça şaşırdım. Aferin dedim içimden kasaya bakan kişiye. İşinin yanında kitap da okuyor. Kitabın kapak resmi dikkatimi çekti. Unutmamak için birkaç kez baktıktan sonra restorandan ayrıldım. Ardından eve geldim fakat kitabın adını unuttum. Kapak resminden aramaya çalıştım fakat yine de bulamadım. Aradan günler geçtikten sonra beyimle yolda yürürken,hadi sana kıyafete bakalım, dedim. Ardından bir mağazaya girdik. Kıyafetleri aldıktan sonra kasaya gelince bir baktım ki o kitap. Hemen tanıdım ve mağaza sahibine nereden aldığını sordum. O da yazarının kendisinin bıraktığını, destek olmak için aldığını söyledi. Kitabı nerden bulacağımı düşünürken mağaza sahibi , ben zaten kitap okumuyorum diyerek kitabı bana verdi. Az önce kitabı bitirdim. Bir oturuşta bitirebilirsiniz. Kitap için mutlaka okuyun diyemesem de yazarın kendi kitabını dükkan dükkan gezerek tanıtarak satması bana oldukça azimli olduğunu hissettirdi. Sanırım ben olsam yapamazdım. Zaten kendisinin kitabı tanıtması ve satması bende ya ilk kitabı ya da yerli (Ağrılı) bir yazar olduğu düşüncesini uyandırdı.Yazarın hakkında bölümüne baktığımda akrabalarından destek alarak bu kitabı çıkardığı yazıyor. Bu bilgiye gerek var mıydı? Bilemedim. Bunu bilmemiz kalbimizde bir acıma mı, yoksa gayret hissi mi oluşturmalı? Kitaba gelecek olursak kitap beklentimin altındaydı. Kitabın bir aşk hikayesi içerdiğini isminden anlamıştım ama daha tarihsel bir şey bekliyordum. Yani klişeleşmiş zengin kız fakir oğlan edebiyatıydı.Evet kitapta tarihi birkaç yere değinilmiş olsa da benim için yeterli değildi. Nar Ağacı Mesela bu kitap tarzında bir şey beklemiştim. Kitap kapak resmi güzeldi fakat içerikle bir bağlantısı olmadığını düşünüyorum. Murat'ın resmi olabilirdi. Murat'a bakan arkası dönük Baran ve Aysima olabilirdi. İshak Paşa Sarayı'ndan Ağrı Dağı bu şekilde gözükmüyor sanırım. Gerçekçi bir görüntü olmamıştı bu yüzden. Kitabın arka kapağındaki harita güzel bir fikir fakat yazı haritayı kapatmıştı. Haritayı kitap içine de basabilirlerdi. Hoş bir görüntü olmamıştı bence. Kitapta birden fazla yazım hatası vardı. İlk baskılarda böyle hatalar olabiliyor. Diğer basımlarda daha dikkatli olunabilir. Kitap bittiğinde bir sona ulaşmaması canımı sıktı. Ben ne okudum şimdi,dedim. Hatta bunu diyecek olmamı biliyor olmama rağmen yine de bir şans verdim. Kitapta o kadar çok Mezopotamya dendi ki fenalık gelmeye başladı. Ben de Mezopotamyalı biriyle 2 ay önce evlendim ve evet bu topraklarda acı, yoksulluk çekilmiş ama bu kitap içimi kararttı. Saygının, sevginin en saf halini burada gördüm. İlk defa Ağrı'ya geldim. Pişman değilim. Güzel şeyler olmaya devam ediyor ve buradaki çoğu kişi de rahatça okul okuyabiliyor. Sürekli acılı topraklar falan. Baran kızla tanışıyor. Nerelisin diye soruyor kız. Ağrılıyımdan sonra bizim oralar acılı topraklardır gibi bir şey diyor. Bana çokça abartılmış geldi bilemiyorum. Kitabın yarısından fazlası gereksiz ayrıntıya boğulmuştu. Hatta yarısında Baran'ın üniversitedeki ilk günlerini fazlaca detay içinde okudum. Tıp fakültesindeki öğrencilere hocası öğüt veriyordu derslerinde. Ve ben bunu gerçekçi bulmadım. Eğer ilahiyat okuyor olsalardı bu konuşmalar yerinde olurdu fakat çok garip kaçmıştı. Kitabın ana fikri ise insanı insan olduğu için sevin, okuyun, kan davası gütmeyindi bence. Yazar bu kadar nasihat vereceğine keşke Baran'ın davranışlarıyla bunu anlatsaydı. Güzel bir kurgu oluşturmuştu fakat başarılı olamamıştı. Belki kitabın ikincisi olursa toparlanabilir. Olaylar yerine karakterlerin iç konuşmaları,betimlemelerine daha çok değinilebilir. İçinde intikam ateşi varken bu yıkıcı öfkeyi başka bir yere yönlendirebilir vs. Neyse çok konuştum:) Engin Temiz Umarım başarılı olursunuz, yolunuz açık olsun
Ağrı'ın Nazlı Gelini "Murat"Engin Temiz · Ateş Yayıncılık · 202510 okunma