2025 7. kitabı
Kopenhag Üçlemesi Tove Ditlevsen’in seri kitap derlemesinin ilk kitabı olan ‘Çocukluk’ kitabında; Tove Danimarkalı işçi bir ailenin iki çocuğundan birisi olarak başladığı hayatının ilk 14 yılını bu kısımda paylaşıyor. Anne kelimesini içselleştiremediği, annesinin onu sevmediği ve dokunmadığı bir perspektifi bize ajite etmeden, yalın ve sade bir şekilde anlatıyor. Babasının sendikalı bir direnişçi oluşunu, düzensiz iş hayatı gibi pek çok ögeyi bir çocuk gözüyle anlatıyor. Küçük yaşlarda başlayan yazma sevdası ve gizlice tuttuğu şiir defteri ile yaşadığı bu 14 yıllık serüvenini gözler önüne seriyor. İkinci kitabı olan ‘Gençlik’ serinin okusakta geçsek dediğimiz, kadın erkek ilişkileri ve ikinci dünya savaşı yıllarının gölgesinde geçen bir yaşantıdan bahsediyor. Bu kısım bence bu yüzden arada kalmanın etkisiyle geçiştirme kitabı. Ergenlikle birlikte, kendine olan farkındalığı ve karşı cinse olan merakı artıyor. Sanatçı kimliğini bulma çabası, kendini kanıtlamaya çalışırken savruluşu fakat her şeye rağmen yoluna azimle devam edişi konu edilmiş. Serinin son kitabı olan ‘Bağımlılık’ ise; yetişkin bir kadın ve yavaş yavaş tanınmaya başlayan bir yazar olarak Tove Ditlevsen’in içine düştüğü bağımlılığı ve bağımlılık nedeniyle git gide dibe yuvarlanmasını okuruz. Burada Tove’un hayatına giren erkekler, evlilikleri ve çocuklarına ilişkin kesitler var. Ancak yine Tove’un içsel halleri ile. Kitapta tek zorlandığım kısım gelmeyen madde bağımlılığı. ‘Hadi artık Tove ne zaman başlayacaksın’ dediğim anlar oldu. Başarılı bir kadın olmasına rağmen kendisini bir erkeğin gölgesinde daha güvenilir ve mutlu olduğunu hissetmesi; aslında çocukluğunda ona mahrum edilmiş hislerin bu şekilde ortaya çıkıyor olmasına bağlı. Çünkü bu başarı ona yetmiyor, hatta şöyle diyor. “bazen,” diyorum, “kimseyi gerçekten sevemediğimi hissediyorum. sanki koca dünyada bir tek kendimi görüyorum.” Açıkçası yer yer çok içsel olması beni bunalttı diyebilirim. Yine de Tove’a ve yaşadığı onca kötü deneyime üzüldüm. İntihar etmesi kendi ağzından değil de başkaları tarafından anlatılsaydı daha dramatik olurdu. Benim için nispeten iyi diyebileceğim bir seriydi. #kopenhaguclemesi
BağımlılıkTove Ditlevsen · Monokl Yayınları · 20241,079 okunma