Sputnik Sevgilim
2025 45. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2025 23:57
"Sputnik Sevgilim” ismi dilime öyle bir dolandı ki, resmen bir şarkının nakaratıymış gibi kendi kendime mırıldanıyorum: Sputnik Sevgilim, Sputnik Sevgilim... Kitaptaki üç karakteri de kendime çok yakın buldum. Anlatıcı K, Sumire ve Miu. Hepsiyle ayrı ayrı oturup kahve içebileceğimi, sohbetin bir yerinde mutlaka bağ kurabileceğimi düşündüm. Anlamak için en fazla çaba gösterdiğim karakter Sumire oldu. Onun hayalperestliği , bazen dünyaya biraz yabancı kalması , o tutkulu ve dağınık tarafı, biraz hırçın ama çok sahici hali bana çok sevimli ve tanıdık geldi. Hikâyenin bu kadar muğlak bir sonla bitmesini istemezdim ama bu belirsizlik, bir eksiklikten ziyade yazarın bilinçli bir tercihi gibi duruyor; çünkü okuyucusuna düşünme ve farklı ihtimalleri hayal etme özgürlüğü tanıyor. Aynı zamanda aklımızı meşgul ederek eserin etkisinin uzun süre üstümüzde kalmasını sağlıyor. Japon edebiyatı şimdiye kadar bana uzak ve soğuk bir dünya gibi gelmiştir. Sputnik Sevgilim'le o mesafe biraz kapandı. Hikâyenin dingin çekiciliği hiç beklemediğim bir sıcaklık hissettirdi. Sözün özü: Güzel kitap. Ve tanıştığımıza sevindim Bay Murakami.
Sputnik SevgilimHaruki Murakami · Doğan Kitap · 20167,2bin okunma