2025 35. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2025 03:49
Gogol'un dilini şimdiye kadar okuduğum bütün eserlerinde çok beğenmişimdir öyle ki benim için mizahi üslup konusunda ölçüt haline gelmiştir. Ölü Canlar da kesinlikle bir Gogol yapıtından beklediklerimi karşıladı. Romanda, bir toplumda karşılaşabileceğiniz her türlü insan tiplemesine yer veriyor yazar ve bu tiplemedeki insanları karakterimiz Çiçikov'un liderliğinde biz de tek tek ziyaret ediyoruz. Cimrisi, eli bol olanı, dedikoducusu, kendini bilmezi, yalancısı, fazla varlık içinde olmaktan dolayı hayattan bıkmış olanı, dünyevi zevklerden gözü dönmüş olanı, oburu, ömrünü çalışmaya adamış olanı gibi daha birçok farklı karakterde insanla tanışıyoruz. Adam kayırma, rüşvet, dolandırıcılık gibi suçları ve duruma göre bunlara nasıl göz yumulduğunu görüyoruz. Bütün çabalara rağmen her şeyin mahvolması için ufak bir hatanın nasıl da yeterli olabileceğini, yanlış bir insanla kurulacak ilişkinin sonumuzu nasıl getirebileceğini okuyoruz. Bu romanla ilgili beni hayal kırıklığının ötesinde yaralayan tek şey ikinci cildinin tamamlanamamış, Gogol'un bedensel ve ruhsal sağlık sorunları sonucunda el yazmalarını yakmış olmasıyla birlikte eksik kalmış olması.
Ölü CanlarNikolay Gogol · İş Bankası Kültür Yayınları · 202429,4bin okunma