2025 24. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 07:36
Platon’un Ion diyaloğu, kısa olmasına rağmen düşündürücü bir eser. Hem şiir hem felsefe üzerine sorular sorduruyor ve Sokrates’in bakış açısını ortaya koyuyor. Diyalog, şair, şiir ve şiiri yorumlayan rhapsodlar üzerine kurulmuş. rhapsodlar, şairin yazdıklarını yalnızca okumakla kalmaz, hissettirerek halka aktarırlar. İlk bakışta diyalog, sanki sadece şair ve rhapsodlardan bahsediyormuş gibi görünse de, Sokrates burada felsefenin önemini de vurguluyor. Şairlerin şiirlerini bilgiye değil, Tanrı’nın verdiği bir esinle yazdıklarını söyler. Sözleri aslında Tanrı’nın ona söyledikleridir. Bu yüzden şair, tıpkı rhapsodlar gibi bir aracı konumundadır. Ion’un Homeros’u diğer şairlerden çok daha iyi yorumlayabilmesi de yine bu ilhamla açıklanır; Homeros söz konusu olduğunda coşkuyla konuşabilir, ama diğer şairlerde suskun kalır. Sokrates’e göre bu durum, Ion’un bilgisinden değil, Tanrı’dan gelen bir isteğin sonucudur. Diyalog, okuyucuya sorular bırakıyor. Şiirde ne buluyoruz, felsefede ne? Hem sanatın hem bilginin sınırlarını düşündürerek bakış açımızı sorgulatıyor ve bize, bilgi ve aklın rehberliğinde felsefenin gerçek gücünü gösteriyor.
IonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2017710 okunma