Çerez tadında bir diyalog. Platon'un gençlik dönemi diyaloglarından biri olduğu için burada yazanlar hem Sokrates'in hem de Platon'un düşünceleri.
Bir de bilinmesi gereken ayrı bir şey de ''rhapsod'' kelimesi. En kısa açıklaması önsözde şu şekilde verilmiş: ''Rhapsod, şiir okuyan, büyük şairlerin şiirlerini inşat edip yorumlayan kişiye verilen addır.''
Konusu da şair, şiir ve yazılan şiiri okuyan, yorumlayan ''rhapsod''lar. Ama ağırlıklı olarak, şirin ve felsefenin eğitim açısından rolü. Kitapta tabi ki felsefe tercih edilmiş. Bunun asıl nedenlerinden biri de şudur: Şair, şiirlerini yazarken bunu herhangi bir bilgiye veya sanata dayandırmadan, tamamıyla kendinden bir geçmiş şekilde yazar. Şiirini yazarken kendinden geçtiği için söyledikleri aslında tanrının söylettikleridir. Bundan dolayı eğitimin şiire dayandırılması doğru değildir. Öte yandan felsefeye dayanan eğitim, tanrıya değil de akla ve bilgiye dayanır ve bunun için uygun olandır. Sokrates ve Platon da bu görüşü kabul etmiş ve eğitimle felsefeyi böyle bağlamışlardır.
Bunların dışında biraz daha gizli kalan ayrı bir yer daha var ki bence bu gayet önemli. Platon aslında şöyle bir düşünce oluşturmuştur ki bu yukarıda söylediklerimin özeti şeklindedir.
Tanrısal ilham -> Şair -> Rhapsod -> Dinleyiciler
Bilgi ve akıl -> Sokrates -> Platon -> Platon'un öğrencileri
Şiir mi, felsefe mi? Seçim sizin.
Bence okuyun. Zaten 7.50 TL, 60 sayfa bir kitap. Ne çok zamanınızı alır ne de çok yorar.