Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ion Gönderileri

Ion kitaplarını, Ion sözleri ve alıntılarını, Ion yazarlarını, Ion yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
" Tanrı her sanata bir şeyleri bilme özelliği vermiştir, değil mi? "
Bazı Sözler
" Çünkü söylediğin şeyler herhangi bir sanattan ya da bilgiden değil Tanrının ilhamıyla geliyor. "
Reklam
Odysseia'dan
Zavallılar! Başınıza gelen bu dertler de ne böyle? Başlarınız, kollarınız, bacaklarınız karanlığa gömülü. Ağlamalarınız duyuluyor, gözünüzden yaşlar akıyor, Giriş, avlu, her yer hayallerle dolu. Erebos'a karanlıklara doğru gidiyorlar. Güneş gökyüzünden düşmüş, her yeri uğursuz bir sis kaplamış.
Bense bu işlerin dışında kalan bir insan olarak sadece doğruyu söylüyorum.
Aslında Ho­meridler, Sakız adasından ve Homeros'un soyundan geldiğini iddia eden bir grubu tanımlamak için kullanılmaktaydı. Homeros soyundan gelen bu insanlar, Homeros şiirlerini okuma, inşat etme geleneğini kuşaktan kuşağa veya babadan oğula aktarmaktaydılar. Fakat terim sonradan, Homeros'un soyundan gelmeyen, fakat Homeros'un şiirlerini okuyan bütün şair ya da rhapsodlar için kullanılmaya başlandı. Terimin Platon'un zamanında üçüncü bir anlam daha kazandığı ve Homeros üzerine uzmanlık tesis eden herkese Homerid denildiği bilinmektedir. Bu üçüncü anlamıyla Homerid, Homeros şiirlerini, ezberden okumaya ek olarak, Homeros'un şiiri ve sanatıyla ilgili uzmanlık bilgisine sahip olan kimseleri tanımlar.
Platon, Homeros'un tarzını merkezden çevreye birtakım halkalar üzerinden yayılan güç metaforuyla ortaya koyar. Homeros'un tarzında veya şiirde, merkezde mitolojik tanrı olarak Apollon bulunmaktadır. Apollon ilhamını Musalar aracılığıyla şaire, Yunan dünyasının en büyük ozanı Homeros'a aktarır. Homeros'un temsilcisi, onun şiirini okuyup yorumlayan, olabilecek en iyi şekilde inşat eden ve dinleyicilerini bu şekilde kendinden geçiren rhapsod İon' dur. Hitap ettiği kitle ise yaklaşık yirmi bin kişiden oluşan Yunan dinleyicilerdir.
Reklam
64 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Eski Yunan Medeniyetinde şairleri profesyonel olarak yorumlayan hatta onları yorumlarken adeta yaşayan ve aşırı duygu durum gösteren (ağlayan ,korkan vs) Rhapsod dedikleri şairlerden biriyle konuşma diyaloğunu içerir. Platon kişisel görüşüm olarak bu diyalogda; şair kendine göre Homeros u çok iyi yorumladığını ama diğer şairlerden sıkıldığını anlatır. Bunun nedeni olarakta Homeros u çok iyi bildiğini tüm şiirlerini bilmesinin yanında aynı zamanda şairin düşüncelerini de bilmek gerektiğini bahisle konuşurken Platon buna karşı çıkar bunun yapabilmesinin bilgi değil Tanrısal bir ilham veya etkiyle olduğunu söyler. Bunu ispat içinde örneğin çok iyi bildiğini yorumladığını düşündüğü Homeros un şiirlerinden örnek verir. Örneğin hekimlikle ilgili bahsi geçen şiirde bunu bir hekimin mi yoksa Rhasod un mu daha iyi anlayabileceğini ya da marangozlukla vb konularla ilgili şiirlerde konu uzmanı kişilerin mi daha iyi anlayacağını sorar. İon itiraz etse de der ki eğer itiraz ediyorsan tüm bilgilere sahip olmalısın der. İon da bazılarına sahip bazılarına olmadığını söyler. O halde der Platon Homeros hakkında söylediğin şeyler yani Homeros u övmek konusundaki becerin herhangi bir sanat ya da bilgi, beceriden kaynaklanıyorsa ve sen anladığını iddia ediyorsan beni aldatıyorsun, yok eğer bilgilerin bir sanattan kaynaklanmıyorsa, yani Tanrının ilhamıyla söylediğin şeylerse o zaman beni aldatmıyorsun der. Platon, aynı zamanda büyük şairlerinde bilgi dedikleri ilhamın tanrısal bir güçten geldiğini iddia eder.
Ion
IonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2017538 okunma
Sokrates'in bakış açısından şiir, salt doğal yetenekle ve akli olmayan, mistik milham ile ilgili bir şey olmak durumundadır.
Sayfa 26
Sokrates: Haksızlık yapan bir insan olarak mı Tanrısal bir insan olarak mı tanınmak istersin?
Sayfa 57
Ne rhapsodun sanatı her şeyin bilgisidir, ne de rhapsod her şeyi bilebilir.
Sayfa 52
Reklam
Bir sanata sahip olmayan bir insan bu sanatla ilgili söylenen şeyler ya da yapılan işlerle ilgili bir karar veremez.
Sayfa 49
Dümencinin sanatıyla bilinen bir şeyi hekimin sanatıyla bilemeyiz.
Tanrı her sanata bir şeyleri bilme özelliği vermiştir.
Senin gibi bilgili insanları dinlemekten çok zevk alırım Sokrates!
Her şair başka bir Musa'ya bağlıdır!
274 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.