Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ion Sözleri ve Alıntıları

Ion sözleri ve alıntılarını, Ion kitap alıntılarını, Ion en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Platon bu sıraya göre okunur..
Platon'un kullandığı terimler ve düşüncelerini ifade ediş tarzı, linguistik testlerle sıkı bir analize tabi tutulmuştur. Farklı ölçütlerin ve çok ayrıntılı stilometrik ve linguistik tekniklerin kullanıldığı bu incelemeler sonucunda, Platon'un diyalogları, hemen bütün Platon yorumcuları arasında tam bir fikir birliğiyle, gençlik, olgunluk ve yaşlılık olmak üzere üç döneme ayrılır. Bu sınıflamaya göre; (i) gençlik diyalogları Sokrates'in Savunması, Kriton, Euthyphron, Lakhes, İon, Protagoras, Kharmides, Gorgias, Küçük Hippias, Büyük Hippias ve Lysis'ten meydana gelir. (ii) Olgunluk eserleri Devlet, Şölen, Phaedros, Euthydemos, Meneksenos, Kratylos adlı diyaloglardan oluşur. İki önemli diyalog, yani Menon ve Phaidon gençlik dönemi diyaloglarıyla söz konusu olgunluk diyalogları arasında bir köprü oluşturmaktadır. (iii) Yaşlılık dönemi diyalogları arasında ise Parmenides, Theaetetos, Sofist, Devlet Adamı, Timaios, Kritias, Philebos, Yasalar ve Mektuplar yer almaktadır.
Sayfa 16 - Kendime notKitabı okudu
senin gibi bilge insanları dinlemekten çok zevk alırım Sokrates!
Sayfa 39
Reklam
Bir sanata sahip olmayan bir insan bu sanatla ilgili söylenen şeyler ya da yapılan işlerle ilgili bir karar veremez.
Sayfa 49 - SokratesKitabı okudu
Şair denilen insan hafif kanatlı, kutsal bir insandır. İlham gelmeden ya da kendisinden geçmeden bir şey yazamaz.
Bir sanat sayesinde bildiğimiz bir şeyi başka bir sanatla da bilebilir miyiz?
“Haksızlık yapan bir insan olarak mı Tanrısal bir insan olarak mı tanınmak istersin?”
Sayfa 57 - Say YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hades, Yunan mitolojisinde ölülere hükmeden yeraltı tanrısıdır, ay­nı zamanda ölümden sonra gidildiğine inanılan yer de Hades olarak adlandırılmaktadır.
Sayfa 37 - Say
“Tanrı kuşkuya yer bırakmamak için bu güzel şiirlerin ne insanlara yakıştığını ne de insanlara ait bir şey olduğunu göstermek istemektedir. Tüm bunlar Tanrıların işidir, Tanrılara yakışan şeylerdir. Şairler de Tanrıların çevirmenleridir. Çünkü şairler, hangi Tanrı tarafından sürüklendiklerini bir yana bırakalım, kesinlikle Tanrılar tarafından sürüklenmektedirler. İşte bunu göstermek amacıyla Tanrı en kötü şairi alıp, ona kendi ağzıyla en iyi şiiri söyletti.”
Sayfa 43 - Say YayınlarıKitabı okudu
“Ama o halde neden başka şairlerin isimleri geçtiğinde hiç ilgi duymuyorum, söyleyecek değerli bir şey bulamayıp uyuyakalıyorum da Homeros'tan konu açıldığında hemen dikkatimi topluyorum ve aklıma bir sürü söyleyecek şey geliyor.”
Sayfa 39 - Say YayınlarıKitabı okudu
Sokrates'in bakış açısından şiir, salt doğal yetenekle ve akli olmayan, mistik ilhamla ilgili bir şey olmak durumundadır.
Reklam
Platon, şiire sadece bir eğitim aracı olarak yaklaşır.
Rhapsod, şiir okuyan, büyük ozanların şiirlerini inşat edip yorumlayan kişiye verilen addır.
İnşat: şiiri, yüksek sesle ve gerektiği biçimde okuma.
Yunan dünyasının söz konusu geleneksel şiir anlayışında, şiir bir edebiyat türü veya bir sanat formu olarak görülmeyip politik ve sosyal bir zorunluluk, eğitimin en temel aracı olarak değerlendirilir.
Tanrı en kötü şairi alıp, ona kendi ağzıyla en iyi şiiri söyletti.
Seyircilere dikkat etmeliyim çünkü onları ağlatırsam alacağım para beni güldürür, onları güldürürsem alacağım para beni ağlatır.
242 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.