Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Metehan Ertan

Metehan Ertan
@cellatursica
Ankara
26 okur puanı
Mart 2018 tarihinde katıldı
"Kendimiz için korktuğumuz şey başkalarının başına gelince bizde acıma duygusu uyandırır." Aristoteles
Reklam
Yaşama'nın insan için ne anlama geldiğini bildiğimizde, iyi yaşamak için neyi iyi yapmamız gerektiğini de bilebiliriz. Burada seçim, insan olarak yaşamak ile başka türden bir canlı olarak yaşamak arasında değildir; yaşamak ve yaşamamak arasındadır. İnsanların nasıl daha iyi yaşayacaklarını bilmeleri gerekir; fakat 'yaşamak' ne 'yaşayan canlılar'ın tümü için ortak bir biçimde tanımlanabilir, ne de yaşama tek bir anlam yüklenebilir. (Clark 1972: 272-5)
Eğer bir insan her şeyi yapabilecek kadar onursuz ve şerefsizse tehlike anında kendisini kurtarabilmesi için çok sayıda yol vardır. Kısacası ölümden kaçmak çok zor değildir ancak kötülükten kaçmak zordur. Çünkü kötülük ölümden daha hızlı koşar.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Büyük tutkularda çıkar olmadığının tek kanıtı niçin yaptığınızın bilincinde olmamanızdır. Dücane Cündioğlu
Ruhumu cehaletten kurtarırsan , bedenimi bir hastalıktan kurtarmış olmaktan çok daha büyük bir iyilik yapmış olacaksın.
Reklam
64 syf.
·
Puan vermedi
Küçük Hippias
Küçük HippiasPlaton (Eflatun)
7.6/10 · 244 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
Sokrates bu görüşe kendisi inanmasa da bilerek yalan söyleyenin , bilmeden yalan söyleyenden daha üstün olduğunu çünkü yalan söylemek için bir bilgi birikimine ihtiyaç olacağını söyler ve bu görüşü “sofistçe çürütme” tekniğiyle yapar. Burada sofistçe çürütmenin ne demek olduğu üzerinde durursak Aristotales “ Sofistçe Çürütme Üzerine” isimli kitabında bunu anlatır. Özetle Sofistlerin muhatabı çürütmek için başvurduğu araçlardan birinin çürütmenin uzunluğundan ileri geldiğini ,bir başka aracın da konuşmanın çabukluğu olduğunu , aynı önerme için birçok nedenin mevcut olduğu ya da önermenin hem olumlanması hem de yadsınması için nedenler bulunduğu sürece sorular değiştirilirse, bunun da çürütmeye yardımcı olacağını çünkü muhatap aynı zamanda ya birçok şeye ya da karşıt şeye dikkat etmek zorunda kalacağını söyler. Sokrates’in de bu tekniği ustalıkla uygulaması bu tekniği iyi bildiğini sofistlerin düşünme biçimlerini analiz edebildiğini gösteriyor. Aslında her ne kadar bunu onaylamasa da bilerek yalan söylemenin bilgi sayesinde olabileceğini de kendi bize çok açık şekilde gösteriyor.
Küçük Hippias
Küçük HippiasPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011244 okunma
Bilgili olanlar genelde felsefeyle ilgilenmezler, cahiller de aynı şekilde ilgi duymaz ve bilgili olmak istemezler. Cahil olan güzel , iyi ve akıllı değildir fakat öyle olduğunu sanır. İnsan kendisinde olduğuna inandığı şeye sahip olmayı neden istesin ?
120 syf.
·
Puan vermedi
Şölen içinde birçok aşk tanımı bulunduran bir kitap . Felsefe yapılabilmesi için tanım yapabilme yeteneğinin önemini bir kere daha kavratan bir eser. Sokrates’in konuşmasından önceki konuşmacıların çoğu “aşk” ı anlatabilmek için çeşitli tanım yapma çabalarına girseler de bu tanım eksik ya da çelişkili oluyor. Genellikle benzetmeler ve güzellemeler yapılıyor. Sıra Sokrates’e geldiğinde aradaki farkı okurken görebilirsiniz. Ayrıca Sokrates’in öğretmeni olan ve aşkı ondan öğrendim dediği ilk kadın filozoflardan olduğu tahmin edilen “ Diotima”ya da değinmek gerekiyor. Kitap sonunda Sokrates tarafından aktarılan Diotima’nın aşk tanımları ve öğretileri okunmaya değer. Oldukça bilgin olduğu söylenebilir. Yaşayıp yaşamadığı tartışılsa da antik yazarların çoğu onun yaşadığını söylemiştir .
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,016 okunma
Reklam
... zenginlikle erdem birleştiğinde bu erdemin arttığını , fakat zenginliğe daha çok önem verilirse bu kez erdemle beraber bu zenginliğin de kaybolduğunu görüyorlardı.
88 syf.
·
Puan vermedi
Kritias Antik Atinalı politik figür ve yazardır. Bu diyaloğa ismini veren Kritias Antik Yunan öncesi tarihi ve şehir yaşamının bir kısmını aktarıyor. O dönemle ilgilenenler için önemli bir eser. Kharmides diyaloğunda ana konu bilgelik ve Sokrates daha çok bilgeliğin ne olmadığını anlatıyor gibi fakat bu diyalogta ' kendini bilmek ' üzerine ilginç konuşmalar geçiyor . Bu diyalogta da söz alan Kritias'ın son tezi kendini bilmek " hem öbür bilimlerin bilimi hem kendi kendinin bilimidir " ancak bu açıkça çelişik bir tez. Bir bilim aynı anda iki şeyin bilimi olamaz, bütün bilimlerin bilimi hiç olamaz, çünkü bunun için bilimlerin incelediği bütün alanları tek bir bilimin inceleyebileceğini varsaymak gerekli.
Kritias - Kharmides
Kritias - KharmidesPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2014410 okunma
Güzel dediğimiz nesneleri güzel yapandır.Bir şeyi hem güzel yapmak hem de o şeyi güzel göstermek ise sanırım söz konusu olamaz
Metehan Ertan tekrar paylaştı.
88 syf.
·
Puan vermedi
Sokrates'in Hippias ile dialoğu 'güzel' tanımı üzerinedir. Burada Sokrates başkasının ağzından düşüncelerini dile getiriyor ve Hippias' ın tüm 'güzel' tanımlarını çürütüyor. İkinci bölümde Demodokos oğlu Theages'in bilge olmak istediğini Sokrates' e aktarıyor ve ne yapacağını bilmediğini söylüyor. Sokrates ise Theages'in gerçekten ne istediğini anlamasını sağlıyor. Sonunda kendi öğrencisi olmasını kabul ediyor.
Büyük Hippias - Theages
Büyük Hippias - TheagesPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2016188 okunma
84 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.