Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Platon, hiç kuşku yok ki düşünce tarihinin en önemli ve etkili filozoflarından biridir. Felsefenin kurumsallaşmasına ve felsefede yazılı geleneğin oluşmasına katkıda bulunmuş, iki dünyalı metafiziğiyle bütün bir Ortaçağ düşüncesini belirleyecek olan idealist felsefe geleneğinin başlatıcısı olmuştur. Hıristiyan Ortaçağ felsefesine ve İslam düşüncesine etkisi bakımından da ayrıca önem taşıyan Platon, düşünce tarihi boyunca tartışılan tüm problemleri yüzlerce yıl öncesinden ele almış ve ilk büyük felsefi sistemi inşa etmiştir. Şölen, Platon’un entelektüel ve sanatsal açıdan gücünün doruk noktasında olduğu bir dönemde yazılmış, en özel, en önemli ve etkili diyalogların başında gelir. Uygarlık tarihinin ilahi aşk, romantik aşk ve Freudyen aşkla birlikte dört büyük aşk teorisinden biri olan Sokratik/Platonik aşk diyaloğun temel konusudur. Aşkın yani Eros’un doğasını, amacını ve doğuşunu inceler. Sokrates’e göre aşk, hayatın itici gücü, enerjik ilkesi olarak insanı kendisini gerçekleştirmeye sevk eden, hayatı ve insanı tamamlayan, onu gerçekleştirip zengin-leştiren, tam ve mutlu kılan bir şeydir. Şölen, edebiyat ile felsefeyi eşsiz şekilde bir araya getiren bir şaheser olarak nitelendirilmektedir.
Yazar:
Platon (Eflatun)
Platon (Eflatun)
Çevirmen:
Furkan Akderin
Furkan Akderin
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 24 dk.Sayfa Sayısı: 120Basım Tarihi: Mart 2018İlk Yayın Tarihi: 1993Yayınevi: Say YayınlarıOrijinal Adı: Symposium
ISBN: 9786050202267Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
120 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Seven bir insanı desteklemek için hepimiz neler yaparız! Kötü saydığımız bir iş için yapar mıyız bunları? Birisini elde etmek güzel, elden kaçırmak çirkin sayılır bizde. Elde etme işinde biz sevenin en olmayacak serüvenlere katılmasını hoş görürüz, bundan başka neyin peşine düşsek, neye can atsak, felsefenin en acı yergilerine uğrarız. Sevgililerin birbiri için yaptıklarını biri çıkıp da para, mevki, iktidar elde etmek için yapsa, dileğine varmak için yalvarıp yakarsa, yeminler etse, kapı önlerinde yatsa, hiçbir kölenin katlanamayacağı köleliklere katlansa, dostlarını da, düşmanlarını da karşısında bulur; düşmanları onu dalkavuklukla, el etek öpmekle suçlandırır, dostları da ona sitemler eder, yaptıklarından utanırlar. Oysa ki bütün bunları seven bir insan yaptı mı, hoş görülür, hatta gelenek onu ayıplamak şöyle dursun, dünyanın en güzel şeyini yaptığına inanır. İşin garibi, yemin edip yeminini bozduğu zaman bile Tanrıların kendini hoş göreceği sanılır. Atasözünün de dediği gibi, sevgi yemini yemin sayılmaz. Demek ki Tanrılar da, insanlar da sevene tam bir özgürlük vermişler, bizim geleneklerimizden bu anlaşılıyor.
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
Reklam
120 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Platon yine konuşturmuş. Hem filozofluğunu, hem sanatını, hem de kitaptaki bütün karakterleri. Biliyorsunuz Platon’un diyalogları meşhurdur. Uçan kuşu yakalasa tutup konuşturacak. İyi ki de konuşturmuş. Onun sayesinde tarihte yaşamış  bir çok kişinin görüşünü öğrenmiş oluyoruz. Platon’un insanlığa bu hizmeti yadsınamaz bir gerçek. Platon
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
120 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Platon’un Şölen(sempozyum) eseri bir tiyatro sahnesini andırıyor. Sokrates ve öğrencilerinin(Agaton, alkibades, aristophanes, phaidros vs) iyilik, sevgi, doğruluk ve Tanrılar üzerine bir sempozyumunu anlatan eser Sokratesin dönemin ne denli büyük bir felsefist olduğunu gözler önüne seriyor. Benim asıl ilgimi çeken Sokratesin öğrencisi bu kitabın yazarı Platon. Platon bir devlet adamıı, matematikçi,felsefist ve gezgindir. Diyalektiğin kurucularından olup komünal düzenden ve komünizmin temellerinden bahseden ilk devlet adamıdır. Bir devlet adamının nasıl olması gerektiği ile ilgili yaptığı betimlemeler şuan günümüz siyasetinde de en fazla ihtiyacımız olan şey. İşin ehli olmak... Keyifli okumalar..
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
Platon 'un aşkın bilgisine sahip olmak ve onun gerçekte ne olduğunu bilme isteğinden yola çıkarak kaleme aldığı, adı gibi "ŞÖLEN" tadında bir eser. 7 ayrı konuşmadan meydana gelen ve dönemim ünlü 7 düşünürünün de "aşk" konusu hakkında düşüncelerini paylaştığı bu eserde, benim favori diyaloğum ( ve bence Platon'un da aktarmak istediği düşüncenin özeti ) bilge kadın rahibe Diotima (ki Sokrates, ondan hocası olarak bahseder ve bir dönem ders de almıştır.) Sokrates arasında geçen diyalogtur. Keyifle olduğum bir kitaptı, tavsiye edebilirim :)
Platon (Eflatun)
Platon (Eflatun)
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
Reklam
120 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Şölen'i ilk okuduğumda, daha 18'ime girmemiştim ve ilk ciddi ilişkimi yaşıyordum. Çok etkilendiğim için, sevgilime de okuttum. O da çok beğendi ve anlayabildiğimiz kadarıyla ilişkimize yedirmeye karar verdik. Aradan yaklaşık bir sene geçtikten sonra, yani birkaç gün önce, tekrar okudum kitabı. ilk okuyuşumda ne kadar az şey anladığımı fark
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
Aşk ; Ahh Aşk, sen nelere kadirsin. Aşk , bir içim sudur,İç iç kudur. Daha nelere neler söylenmiştir onun için . Ama bizim konumuz Platonun söylediği daha doğrusu Sokratesin ağzından söylettirdiği Platonik Aşk. Bu konu Platon’un Symposion – sempozyum da buradan gelmektedir – adlı eserinde işlenir. Kitab Şölen adıyla çevrilmiştir. Symposion; günümüzdeki sempozyuma yakın anlamdadır. Şöyle, içkili bir akşam yemeğinde belli bir konu üzerine herkesin fikrini söylediği, konuştuğu bir etkinliktir. Platonun eserinde işlenen konu Aşk yani Eros’tur. Platon konuşmacıları bir sıraya göre konuşturur. Skala her konuşmacıda yükselir. Eros/ Aşk üzerine herkes bir tanımlama yapar. Konuyu bir yönder ele alır.Spoller olmaması için detaya giremiyorum. Sözü alan Sokrates, hani tek bildiğim varsa o da hiçbir şey bilmediğim diyen Sokrates bir anda Aşk Üstadı olarak çıkar karşımıza. Hakkını yemeyelim, kendi uslubuyla,soru-cevap diyaloglarıyla zemini hazırlar ve kendisinin de öğretmeni olan Diotima’nın azgından,onun ona öğrettiklerini bire bir aktarır. Son konuşmacı Sokrates değildir. Şölene Sokratesin bitirdiği konuşması üzerine gelip, davet taleb eden Alkibiates’tir.Sokratesinde orda olduğunu gören Alkibiates hayranı olduğu Sokrata övgüler yagdırır.Ve Sokrates ile ilgili özel bilgileride ondan alırız.Bu açıdan Alkibiatesin konuşması değerlidir. Alkibiates bir komutandır,generaldir. Onun siyasi kimliği ve Sokratese yakınlığı Sokratesin başını yakacaktır ,maalesef. Ki bu da başka bir konu.
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
İncelemeye başlamadan önce bahsetmek istediğim kitabın adına dair olan kafa karışıklığı, kitap Türkçeye Şölen olarak kazandırılmış aslında ismin orijinali symposion, Şölen deyince sanki halktan her kesimin katıldığı kadınların erkeklerin gönlünce dans ettiği eğlendiği bir yermiş gibi geliyor ama öyle değil aslında oldukça ölçüleri olan bir toplanma biçimidir symposion. Kitabı okurken şunu farkettim günümüzde ki yerleşik aşk hayatı aslında 2500 yıl önce yazılmış bir antik metine dayanıyor şu hepimizin hollywood filmlerinde gördüğü ruh eşi ruh ikizi meselesi varya aslında bu meseleden 2500 yıl önce platon Şölen diyaloğunda bahsediyor. O yüzden aşk nedir ve neden aşık oluruz sorularına ilişkin bir yanıt aradığımızda tırnak içinde söylüyorum eğer bir "aşk felsefesi" yapacaksak tabiki bu metinden başlamak en doğrusu olur. Kitabı uzun uzadıya anlatmak çok zaman alır ama özetle aşk hakikati ve gerçeği görme yolunda birlikte yapılan tinsel bir yolculuktur. Bu görüş şu yüzden çok güzel bu bizim gördüğümüz ve tanımladığımız halinde ki aşktan oldukça farklı bir anlayış, bu yüzden kişileri veya şeyleri idealize etmiyor, orda bir yerlerde sizi bekleyen muhteşem ruh eşiniz yok aslında muhteşem ilişkiyi emek vererek sizin yaratmanız gerekiyor. Çok beğendiğim muhteşem bir eser okumak isteyenlere iyi okumalar dilerim.
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
Felsefeye başlayacak olanlar, felsefeyi sevmek isteyenler bu kitaba gelsin. :) Şölen kitabının neredeyse tüm çevirilerini karşılaştırma fırsatım oldu. En okunaklı çeviri say yayınlarının çevirisidir. Ayrıca Ahmet Cevizci hocamız buna harika önsöz yazmıştır. Kitabın içeriğinde kimler var. O efsane antikçağ filozofları var tabiiki de. :) Sokratesi ve onun arkadaşlarını hiç tanımayanlar direkt bu kitapla başlasın. Antik dönemde yemekli eğlenceli şölen sonrası sempozyum yapılırmış. İlginç değil mi. Biz şölen yaptığımızda ya sabahlara kadar eğleniriz ya da sızıp kalırız. :) Fakat antik dönemde seçkin kişiler şölenden sonra sempozyum adı altında birleşip bir meseleyi tartışırlarmış. Bu kitapta ise aşk üzerinde durulmaktadır. Aşk ı her bir filozof ayrı şekilde değerlendiriyor. Agathon aşk hakkında yaptığı aforizlarla beni hayran bıraktı diyebilirim. Daha sonra sokrates sahneye çıkar agathona der iyi güzel konuştun da agathon dur bakalım bildiklerin doğrumu senin edasıyla ona sorular yöneltip onu mat etmeye çalışır. Daha önce ve sonra diğer filozoflar da görüşlerini belirtmiştir. Çok zengin bir kitaptır. Çok beğendim. Bir kez daha okurum bu kitabı.
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
Reklam
120 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Şölen. En sevdiğim Platon kitabı olabilir misin? Şu an ki hislerime göre olabilirsin. Ol da. “Aşk!” Senden daha güzel kaç his var bilmiyorum ben. Birine aşık olmak, birini sevmek ama bunları söylemek değil, karşındakine bunları hissettirmeyi başarmak. Senin hislerinden emin olduğun kadar, karşındakinin de bunu sadece bilmesi değil; iliklerine kadar derler ya, iliklerine kadar bunu hissedebilmesi, bunu hissettirebilmek. Bunu başarmak ve bunu başarabildiğin insanla olabilmek. Ah Dünya, sen bana başka bir şey verme ben bununla yetinirim, kalanı kendi çalışmamın eseri olacak zaten. Kitap, aşkı konu alan ve aşka övgüler içeren diyaloglardan. Platon’un Sokrates’i kullanıp bunu kötülemeden dayanması çok güzel. Aslında kötülemiyor de sanki öyle bir hava var gibi genel olarak kitaplarında. Kitabın adı ise yani Symposion, ‘birlikte içmek’ anlamına geliyor. O dönem ki yazarlardan Agathon’un kazandığı yarışmadan sonra bu isimde bir eğlence tertip etmesinden alır kitap da ismini. Kitabın sonlarındaki kargaşa ise çok manidardır ama ondan sonra geçen bir konuşmaya ben de kendimi dahil ettim. İnsan aynı anda hem tragedya hem komedya yazabilir mi? Daha farklı yönden bakalım. İnsan biriyle beraberken bile özleyebilen bir varlıktır. Karakterine göre tabi. Yani eşiniz gördüğünüz insan sizinleyken mutluluktan şiirler yazarken biraz ondan ayrı kaldığınızda, özlediğinizde (ah çekiyorum şu kısımda) hasret şiirlerine döner bunlar. AŞK konulu bir kitap olmasıyla beni kazandın be Platon. Beni kazanmak işte bu kadar kolay. Ben hepimize keyifli okumalar, iyi tatiller ve biraz nefes alma günleri diliyorum..
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
·
Puan vermedi
"Eğer Eflatun, Şölen adlı eserinde Diotima'nın sözlerini dosdoğru kaydetmişse, bu kadının insânî ve ilâhî sevgi konusundaki öğretisi muhtemelen şimdiye kadar dünyaya sunulmuş en saygın ve esaslı öğretidir." -Carpenter
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
Aşk da ne
Aşk üzerine tanımlar çok güzel ve zevkli bir şekilde yapılmış, yanı sıra kitap o zamanın kültür ve yaşam tipini çok iyi işleyerek bizlere sunmuştur. Ayrıca Sokratesin fikirlerini etkileyen ve önemli görülen bir "Kadın" olan Diotimanın fikirlerini okumak da benim için bu kitapta ayrı bir değer kazandırdı.
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
Şölen içinde birçok aşk tanımı bulunduran bir kitap . Felsefe yapılabilmesi için tanım yapabilme yeteneğinin önemini bir kere daha kavratan bir eser. Sokrates’in konuşmasından önceki konuşmacıların çoğu “aşk” ı anlatabilmek için çeşitli tanım yapma çabalarına girseler de bu tanım eksik ya da çelişkili oluyor. Genellikle benzetmeler ve güzellemeler yapılıyor. Sıra Sokrates’e geldiğinde aradaki farkı okurken görebilirsiniz. Ayrıca Sokrates’in öğretmeni olan ve aşkı ondan öğrendim dediği ilk kadın filozoflardan olduğu tahmin edilen “ Diotima”ya da değinmek gerekiyor. Kitap sonunda Sokrates tarafından aktarılan Diotima’nın aşk tanımları ve öğretileri okunmaya değer. Oldukça bilgin olduğu söylenebilir. Yaşayıp yaşamadığı tartışılsa da antik yazarların çoğu onun yaşadığını söylemiştir .
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
120 syf.
8/10 puan verdi
Platon'u ve onun sevgi, dosluk kavramına, bakış açılasını, nasıl değerlendirdiğini rahatlıkla görebileceğiniz, felsefeyle bağdaşmış, Yunan mitolojisinin içinde yüzen, Sokrates hayranlığının temel nedenlerinin kaynağına ulaşabileceğiniz ince detaylarla süslenmiş boyu küçük içi büyük bir kitap. Derinlemesine incelenebilecek bir çok konuşma ve çıkarımlarda bulunulabilecek çok sayıda fikir ortaya atılmış. Buna ek olarak da dönemin bakış açısından bakıldığında oldukça cazibeli ve şirin bir şölen etrafında geçen diyalogların, şimdiki zamana göre kıymeti olması gerektiği kadar görülmüyor. Kitaptaki tek olumsuz yanı tanrı(lar) kavramının üzerine çok titremeleri. İyi okumalar.
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Aşka dair bütün bildiklerinizi unutun! Dinlediğiniz şarkılardaki sığ aşk izahatlarından vazgeçin! Bu kitabı okumakta geç kalmışım lütfen siz geç kalmayın( bilhassa evlenmediyseniz). Muhteşem bir şeyi anlatmaya çalışmak onun şanını eksiltebilir. Okuyun ve şahit olun Aşk'ın aşkın felsefesine.
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
Bir odaya toplanan felsefeciler ki bunlar aslında arkadaşlardır, beraber bir söyleşi ( Eski yunanda sypmasizm) yaparlar. Konuşmanın bir başlığı olması gerekir.İçlerinden birisi başlığı aşk olarak seçer. Katılan 7 kişi kendi fikrini sırasıyla söyler . 7. kişi "Sokrates " kendince tanımlar. Çoğumuzun bildiği tanımların dışına çıkarak olayı sadece somut bir aşk olarak değil ; kişinin kendisini bulması olarak tanımlar. Beğeneceğinizi düşündüğüm bir kitap iyi okumalar.
Şölen
ŞölenPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20184,015 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.