2025 12. kitabı
Kitap, klasik Hansel ve Gretel masalını temel alıyor ama tek taraflı kahraman algısını ters yüz ediyor. Geleneksel masalda Hansel öne çıkarılırken, Gina Blaxill Gretel’in perspektifine odaklanıyor.Böylelikle Masal anlatımına modern bir dokunuş katılıyor.Bir nevi okuru, görünmeyen veya sessiz kahramanların öyküsünü keşfetmeye davet ediyor. Hikâye boyunca cesaret, fedakârlık ve zekâ temaları ön plana çıkıyor, fakat bunlar sadece fiziksel güç üzerinden değil, strateji ve zekâ üzerinden de ölçülüyor. Westerleen Köyü sert bir kış geçiriyor: Soğuk, kuraklık ve kıtlık, insanları ormanın derinliklerine gitmeye mecbur bırakıyor. Ancak bu çok tehlikeli bir yolculuk. Ormanda kaybolan erkek çocuklar, kendilerini cadının kulübesinde buluyor ve onlardan bir daha haber alınamıyor. Kitabı okurken kendinizi Gretel’in yalnızlığına dokunurken buluyorsunuz. Köy halkı gözünü Hansel’e dikmişken, onun gölgesinde ezilen ama gerçekte asıl yükü taşıyan bir kız çocuğunun kalp çarpıntılarını duyuyorsunuz. Bu öyle tanıdık ki… Hayatta da çoğu zaman alkışlar hep sahnedeki kişiye gider, oysa perde arkasında birilerinin elleri kanar. Kar, açlık, ormanın kasveti sadece arka plan değil; adeta Gretel’in iç dünyasının aynası. Ve o sır… Gretel’in sakladığı sırla yüzleştiğinizde, artık bir masalın içinde olmadığınızı anlıyorsunuz. Bu bir büyüme, kabul görme ve hak ettiğini alma hikâyesi. Ağzıma Layık, sadece bir çocuk masalının modern uyarlaması değil; görünmeyen kahramanlık, toplumsal adaletsizlik ve bireysel cesaret temalarını ustaca harmanlayan, hem eğitici hem düşündürücü bir eser. Gretel’in hikâyesi üzerinden toplumun önyargılarını ve başarı kavramını sorgulatıyor. “Hansel kahraman değil… Peki ya Gretel?” “Ormanın karanlığından çıkan gerçek kahraman kimdi?”
Ağzıma LayıkGina Blaxill · XLibris Yayınları · 20255 okunma